Blagoevgrad.net

Благоевградският блог

Древен и старинен Благоевград, халите Древен и старинен Благоевград, халите
След падането на България под турско робство този район е бил рядко населен, като българското население е избягало в планината -евентуално Бистрица и Хърсово.Междувпрочем... Древен и старинен Благоевград, халите

След падането на България под турско робство този район е бил рядко населен, като българското население е избягало в планината -евентуално Бистрица и Хърсово.Междувпрочем Хърсово е съществувало и е било владение на Добромир Хърс или Хърст-български болярин по времето на Асеневци.От 15 до 18 век населението на Горна Джумая е било изключително турско.В края 18 в.,до средата на 19 е възникнала българската махала „Вароша“,която се е състояла от десетина къщи.След Междусъюзническата и Първата световна война градът е заселен от бежанци- изселници, предимно от Егейска и Вардарска Македония,включително и моят прадядо с челядта си.
През 1919г излиза първият вестник в Горна Джумая „Македонска сълза“. През лятото на 1923 година, в горния край на днешната градска градина, братя Рожен прожектират първия филм. След 1925 година започва благоустрояването на центъра. През 1926г. е положен първият камък на днешното читалище, тогава се оформя площад „Македония“ и прилежащите му улички. До 1929г. в Горна Джумая няма ток. На определени места вечер светели газени фенери. Същото било в домовете, кафетата и хотелите. Есента на 1929г. става тържественото пускане на тока.Частните домове обаче се електрифицират в следващите 10 години. На мястото на днешното „Златно пиле“ се e помещавал хотел „София“. През 20-те години хотел „Лондон“ се намирал срещу днешния „Космос“, съществувал е и хотел „Пирин“ на същата улица. Първите автомобили в града се появяват през 1928г., но били само на по-големите търговци и фирми. Едва през 1934г. се прекарва водопровод (до този момент водата се добивала от кладенци). Първоначално се строят чешми по главните улици, а по-късно и по домовете./В нашата къща помня, че питейна вода влезе едва през 1962г./През 1937г. се открива и Жп гарата, свързваща Горна Джумая с Дупница. Кметството по онова време се помещавало в сградата на днешното кафе „Плаза“, а площадът – при стария турски конак където беше БНБ и сградата на стария съд. От 1950г. Горна Джумая е прекръстена на Благоевград. През 1954г. към него е присъединено село Грамада, а през 1973г. и село Струмско.За кратко време, за посрещането на дипломатическия корпус, в края на 80-те години на миналия век, Благоевград буквално осъмва с нов център и преобразени общински сгради. Сменя се канализацията; построяват се Американският университет,/сградата беше предвидена за сграда на ОК на БКП/Кметството, Поликлиниката; оформя се площад „Георги Измирлиев“, пускат се фонтаните. Днес в града има два университета – ЮЗУ “Неофит Рилски“ и Американски университет; Исторически музей (създаден през 1956г.,); Универсална научна библиотека (1953г.); Драматичен театър (1919г); Куклен театър (1977г.); Камерна опера (1971г.); Ансамбъл “Пирин” (1954г.)Та такава накратко е историята на днешен Благоевград. Що се касае до „Халите,“доколкото ми е известно, са построени през 1921-22г по времето на кмета Панайот Тасев-човекът с най голям принос за развитието и „цивилизоването“ на Горна Джумая по онова време.Кметувал е два мандата 1921-24г и 1932-34 г.

 

Важно: Извадката, както и снимката са видяни от фейсбук групата „Забелязано в Благоевград“ и е възможно да има малки фактологически неточности!

Pin It

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Powered by themekiller.com