Blagoevgrad.net

Благоевградският блог

14Всеки един от нас познава от детството си необходимостта от измиване на зъбите два пъти на ден. Но начинът на почистване е различен. Вие...

14Всеки един от нас познава от детството си необходимостта от измиване на зъбите два пъти на ден. Но начинът на почистване е различен. Вие бихте могли да почистите качествено зъбите си с лекота, без безспирно „четкане“.

Какви видове четки има днес и какви са плюсовете и минусите им?

Какъв е принципът на действие на електрическа четка?

Първите електрически четки се появяват през 60-те години на миналия век. Те били с правоъгълна форма и с равна четка, извършвали само възвратно-постъпателни движения, чиято честота не надхвърляла петдесет в минута.

Съвременните електрически четки за зъби се движат в две равнини посоки и с вибрационно движение под ъгъл от 90 ° (и най-често 60-75 °). Повърхността на четката може да има различни нива и твърдост на четините. Всичко това гарантира леко отстраняване на плака от повърхността на зъбите и вибриращи движения.

Високата скорост позволява бързо и ефикасно почистване на зъбния емайл, без да се правят ненужни движения. Необходимо е само да се премести четката от един зъб на друг.

Видове електрически четки

Днес има три вида полезни устройства за хигиена на устата. Всички те се движат с електричество.

–           Четки за зъби от механичен тип

Това е стандартна електрическа четка за зъби, която почиства, защото вибрацията омекотява плаката, а главата я отблъсква. В зависимост от модела те могат да направят от десет до тридесет хиляди завъртания. Ефективността се подобрява и от специфичното местоположение на четините. Днес може да изберем модел с подредени снопчета, които се въртят независимо едно от друго. Друг вариант е главата на четката да има пружини, разположени под снопчета от четина, които подобряват вибриращите движения.

–           Звукова четка

Не толкова отдавна навлезе нова версия електрически четки със солиден принцип на действие. В тях е вградено устройство, което генерира високи честоти. Тази четка осигурява звукови вибрации, действаща на молекулярно ниво.

По този начин емайлът на зъба се почиства не само поради механичното действие, но и поради действието на звуковите вибрации.

–           Ултразвукови четки

Представители на този вид съдържат пиезокерамична плоча, която генерира ултразвукови вълни в диапазона 1.6-1.7 MHz. Тази честота не е случайна. Доказано е, че колебания на тази честота могат да проникнат дълбоко в обекта на разстояние от около 4 мм.

При използването на такава четка не само да се чистят зъби, чрез отстраняване на плака от повърхността на емайла, но и се оказва влияние на отдалечени места като пародонтални джобове, бразда във венеца под зъба, междините разстояния на зъбите. Под въздействието на ултразвуковото излъчване, връзките на микроорганизмите с повърхността на емайла са унищожени. По този начин една четка за зъби с ултразвукова вибрация може свободно да отстрани микробната и пигментираната плака.

Как да изберем електрическа четка?

Преди да купите електрическа четка за зъби, трябва да решите какво точно искате от нея. Намерете отговора на този въпрос в кабинета на зъболекаря. След преглед, специалистът ще ви разкаже подробно за състоянието на Вашата устна кухина и ще ви обясни, над какво трябва да се наблегне!

Pin It

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Powered by themekiller.com