Blagoevgrad.net

Благоевградският блог

Грижа за домашната еспресо машина Грижа за домашната еспресо машина
За да служи дълго и безпроблемно домашната еспресо машина за кафе и да прави отлично и ароматно кафе както в първия ден, тя трябва... Грижа за домашната еспресо машина

За да служи дълго и безпроблемно домашната еспресо машина за кафе и да прави отлично и ароматно кафе както в първия ден, тя трябва да се поддържа в безупречен вид. Много от дейностите, които могат да осигурят дългата работа на машината са елементарни за извършване, не изискват почти никакъв финансов ресурс, а и не отнемат много време. Какви грижи трябва да се полагат за домашната еспресо машина?

След всяка употреба на машината

След всяка направа на кафе, машината трябва да се почисти. Ако става дума за машина за шварц кафе, хартиеният филтър трябва да се отстрани и с чиста гъба да се премахнат остатъците от кафе по гнездото. При еспресо машините, цедката трябва да се махне от машината и да се изплакне обилно, така че да се отстрани остатъка от кафе изцяло. Остатъците от кафе могат да запушат дупките на цедката. След като се направи кафе на машина с капсули, капсулата трябва да се отстрани, тъй като в продължение на няколко минути след това от нея продължава да капе кафе. Течността се събира в контейнерчето, върху което обикновено се поставя чашата и ако не се почиства редовно, започва да мухлясва.

Всяка седмица

Освен ежедневните кратки процедури по почистване на кафемашината, има и седмични. В случай, че машината разполага с отстраняващ се контейнер с вода, той трябва да се мие всяка седмица с гореща вода и мек препарат, а водата да се сменя с нова. За капсулните машини с контейнер за събиране на остатъчни течности, контейнерът трябва да се измива старателно с гореща вода и препарат. Цедката на еспресо машините е препоръчително ежеседмично да се накисва за час в гореща вода с разтворен препарат, за да може остатъците от кафе да се отстранят напълно. Гнездото за филтър на шварц машините следва да се почисти внимателно и детайлно с гореща вода и гъба. Ако при машината за кафе е налична разглобяема тръбичка за изпомпване на вода, е добре тя да се накисне в гореща вода за известно време.

Веднъж в месеца

Веднъж месечно трябва кафе машината да се почиства основно. Това включва забърсване на всички отвори с чиста мокра гъба и почистване отвън. В допълнение към това и там, където е възможно, трябва да се използва препарат за премахване на котлен камък. Вида на препарата и процедурата зависят от самата кафе машина. Задължително е да се следват препоръките на производителя. За тези, които не желаят да използват препарат, е опция да се използва ябълков оцет. След него, трябва машината да направи няколко празни цикъла, за да може оцетът да се почисти изцяло от тръбите.

За някои потребители всички тези грижи може и да звучат досадно. Но те не изискват особени усилия, като за сметка на това позволяват машината да продължи да работи добре, удължава се животът ú, човек може да се наслади максимално на автентичния вкус на кафето. Не трябва да се забравя, че и най- скъпото и ароматно кафе, може да придобие отвратителен вкус, ако се направи в една мръсна, нехигиенична машина, затлачена от котлен камък и с престояла вода. А кой би искал да пие такова кафе?

Pin It

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Powered by themekiller.com