Blagoevgrad.net

Благоевградският блог

Как да премахнете въглеродните отлагания от тенджера Как да премахнете въглеродните отлагания от тенджера
Няма да ви се налага да прекарвате години в търкане на нагара от съдовете – вижте нашите съвети как да премахнете изгоряла храна и... Как да премахнете въглеродните отлагания от тенджера

Няма да ви се налага да прекарвате години в търкане на нагара от съдовете – вижте нашите съвети как да премахнете изгоряла храна и петна от мазнина. Храната изгаря не само сред начинаещите готвачи – това може да се случи на всеки. Достатъчно е да отвлечете вниманието за малко от приготвянето на любимото си ястие и овъглените му останки вече са изгорели до дъното! Мнозина в този случай просто ще изхвърлят разваления тиган и ще си купят нов, но защо да губите допълнителните пари? Просто тези хора не знаят как да изчистят въглерода от тигана. Макар че изобщо не е трудно! Само пет прости стъпки – и вашите съдове отново блестят чисти (и никой никога няма да предположи каква ужасна история им се е случила). Накисването на тенджери и тигани с нагар във водата ще помогне за омекотяване и премахване на въглеродните отлагания, особено ако добавите към водата препарат за съдове закупен от онлайн магазин topcho-bg.com, който премахва мазнините и загорялата храна. Не забравяйте да проверите предварително препоръките на производителя на съдовете за готвене, тъй като някои материали изискват специални грижи.

 

Стъпка 1: Накиснете в гореща вода

 

Преди да започнете да се отървавате от въглеродните отлагания, просто трябва да накиснете развалените съдове в гореща вода. Най-лесният начин да направите това е да сварите чайника и внимателно да изсипете врящата вода в тенджера или тиган. Водата трябва да покрива цялата проблемна зона. За голяма тенджера може да се наложи да сварите два чайника. Накисването в гореща вода няма да премахне натрупването на въглерод, но ще помогне за омекване на изгорените парчета храна и ще ги разхлаби малко от дъното на тигана. След това можете да източите водата и да извадите всички омекнали парчета, което значително ще улесни по-нататъшния процес. Можете също да добавите сапун за чинии към горещата вода. Накиснете съдовете за поне час или още по-добре, оставете ги така за една нощ.

 

Стъпка 2: използвайте правилните продукти

 

Ще бъде много по-лесно да премахнете въглеродните отлагания, ако използвате правилните продукти, като качествен течен препарат за миене на съдове. Просто следвайте инструкциите на опаковката. Ако предварително сте накиснали съдя, ще бъде много по-лесно да изтриете въглеродните отлагания.

 

Стъпка 3: Нанесете пастата

 

Втората стъпка ще бъде достатъчна, за да премахнете основните въглеродни отлагания, но особено упоритите следи няма да се появят лесно. Чудите се как да ги почистите? Лесно: със сода бикарбонат. Направете паста със сода за хляб и студена вода. За да направите това, добавете малко количество вода към содата за хляб, докато получите гъста, зърнеста маса. Пастата не трябва да е твърде течна. Нанесете пастата върху особено упорити следи и оставете за 1-2 часа. Содата за хляб е отлично почистващо средство, което може да направи чудеса и да почисти дори привидно безнадеждно повредени съдове.

 

Стъпка 4: Разтрийте и отстранете

 

Ако искате да знаете как точно да почистите въглеродните отлагания в тигана, запомнете едно: никога не се приближавайте до съдовете с метална четка или кърпа в ръце. Всъщност най-добре е изобщо да не се използва думата „метален“ в присъствието на тенджери и тигани от неръждаема стомана. Това е основният им враг и ако започнете да търкате неръждаема стомана с метални предмети, не очаквайте нищо добро. Най-добре е да почистите пастата от сода за хляб с мека гъба или парцал, особено ако имате предвид, че самата сода бикарбонат е мек абразив. Не затруднявайте живота на съдовете си. За други видове тенджери и тигани (или стари прибори, които може би сте помислили да изхвърлите така или иначе), телена четка също ще работи. Триенето е най-бързият начин да се отървете от въглеродните остатъци, но много по-нежен и по-безопасен начин е да ги премахнете с мека гъба.

 

Стъпка 5: използвайте съдомиялната както обикновено

 

Това е всичко, което трябва да знаете, за да премахнете въглеродните отлагания от съдовете. Но може да искате да добавите последния щрих: измийте чиниите по обичайния начин. Ако сте свикнали да използвате съдомиялната машина, направете го. И не забравяйте да хвърлите още един бърз поглед към тенджерата или тигана, за да се уверите, че всички белези са изчезнали. Носете гумени ръкавици, за да предпазите ръцете си, докато миете тенджерата или тигана. Накиснете съдовете в гореща вода, за да омекоти въглеродните отлагания. Не използвайте метални четки или подложки за почистване, за да търкате съдове от неръждаема стомана. Рискувате да повредите повърхността.

Pin It

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Powered by themekiller.com