Blagoevgrad.net

Благоевградският блог

Какви билки могат да се отглеждат в оранжерии или градини? Какви билки могат да се отглеждат в оранжерии или градини?
Природата ни дарява с любов, всеки нов ден. Тя се изразява във всеки слънчев лъч, лятната утринна роса, дори и топлият летен дъжд, които... Какви билки могат да се отглеждат в оранжерии или градини?

Природата ни дарява с любов, всеки нов ден. Тя се изразява във всеки слънчев лъч, лятната утринна роса, дори и топлият летен дъжд, които ни изпълва със свежест и прохлада. Още от малки ни учат,че след всяка буря изгрява слънце, но бурята носи със себе си много разрушения, изкоренени или прекършени дървета.

Все по-често по медиите се говори за дъжд примесен с пясък от пустинята Сахара или така модерният напоследък термин “киселинен дъжд”, който съсипва всички посеви по пътя си. Не мога да не спомена и градушки, които носят разрушения и загубена реколта. Да, все по-често от новинарските емисии чуваме за компенсации за земеделците, които обаче се изплащат с голямо закъснение.

Как да предпазим нашите посеви?

Тук идва въпроса, как да си помогнем при опазване на продукцията, било тя за лична консумация или търговска цел?! Не всички земеделски култури, могат да бъдат опазени или поне би било по-трудно. Такива например са овощните дървета, те са високи с голяма корона и ще бъде по – трудно, но не невъзможно, да бъдат закрити или безкрайните полета с грозде и рози, например.

 

Но пък има градински посеви, които освен,че ще бъдат в безопасност, ще получават много повече. Такива насаждения са например билките, които освен,че са красиви, благоуханни и помагат за нашето здраве, те са и много крехки и раними. Но как можем да ги предпазим ефективно без да нарушаваме техният естествен хабитат? Отговорът е много прост, чрез парник/оранжерия.

Какви билки могат да се отглеждат в оранжерията

Какво си представяте когато чуете думата билка? В нашето съзнание изникват благоуханни аромати, големи красиви поляни и градини обагрени в различни цветове и  не на последно място, прекрасно овкусени, и ухаещи гозби у дома. По нашите ширини има голямо разнообразие от билки, които освен че ухаят фантастично и дават хубав вкус на всяка храна, са и много полезни за нашето здраве.

 

Те могат да подобрят нашето психично здраве, да ни предпазят от злокачествени заболявания, да подобрят метаболитните процеси в организма, имат противовъзпалително действие, богати на антиоксиданти и много други.

Най – честите билки, които се отглеждат по домове, градини и оранжерии са Магданоз, Копър, Босилек, Джоджен, Мащерка, Розмарин, Чубрица и  други.

 

  • Босилека – той е топлолюбив, което значи,че времето за засяването му е, когато времето навън се е стабилизирало, топли и няма прогнози за снеговалеж. Времето за покълване на семената е от 8 до 10 дни, а е готов за беритба след около два месеца от засяването му. Най- подходящото време за беритба е сутрин, преди настъпването на високите температури от средата на деня. Преимуществото на парника е,че до голяма степен от тези правила са облекчени, поради създадените подходящи условия
  • Копър – неговите семена покълват за няколко дни. Не е претенциозен на какъв тип почва ще бъде засят, стига тя да е добре дренирана, богата на кислород, да се полива редовно и да бъде на слънчево и топло място. Време за бране от Юни до Август според желаната свежест.
  • Магданоз – има добро влияние върху храносмилането, с прекрасен аромат и вкусови характеристики. Различават се два основни вида магданоз къдрав магданоз и италиански. Отглежда се на високи лехи, водолюбив. Сее се на пролет или през Декември.
  • Джоджен – обича по-влажни почви, слънчева светлина, умерен климат.
  • Мащерка – има над 350 вида Мащерка. Тя обича светли и топли места. Когато семената се засаждат за първи път е най – добре това да се случи през есента. Мащерката обича изпръхнала, рохкава земя с кисело pH. За да цъфти богато, може да я захранвате с естествени торово.
  • Розмарин – той е вечно зелен храст. Тъй като вече споменахме по – горе посочените билки и виждаме,че има повтаряемост при отглеждането им. Бихме желали тук да споделим, някой интересен факт за розмарина. Всъщност освен всички полезни свойства, които притежава се оказва, че той може да бъде опасен и не се препоръчва при хора с високо кръвно налягане, бременни и деца под 6 годишна възраст, както и при хора предразположени към алергични реакции.
  • Чубрица – тя се комбинира чудесно и с други билки, в изсушен вид и може да бъде чудесна добавка към най-различни сандвичи, гозби и предястия. Вкусна, полезна и с невероятен аромат. Тя е не взискателна към състава на почвата, но обича да бъде засадена на слънчево и проветриво място. Сее се от април до юни, като се предпочита първо да бъде засята като разсад.

 

 

Pin It

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Powered by themekiller.com