Blagoevgrad.net

Благоевградският блог

Килим на петна – как да му вдъхнем живот? Килим на петна – как да му вдъхнем живот?
Поддръжката на килим може да се окаже истинско предизвикателство, особено ако имате деца и домашни любимци – петната и насъбраните косми биха били неизбежни.... Килим на петна – как да му вдъхнем живот?

Поддръжката на килим може да се окаже истинско предизвикателство, особено ако имате деца и домашни любимци – петната и насъбраните косми биха били неизбежни.

Въпреки че понякога може да изглежда невъзможно да възвърнете блясъка на вашите килими, с правилните техники и методи може да се постигнат отлични резултати.

Научете повече за почистването и прането на килими, както и начините за справяне с най-упоритите петна в следващите редове. Вижте какво споделя екипа на Mr Clean по темата.

Откриване на източника на петната

За да третирате ефективно петната, първо трябва да идентифицирате техния произход, защото различните видове замърсявания изискват специфични методи за почистване.

Ако имате петна от вино, мазнина или кафе, те трябва да бъдат третирани с топла вода, а тези от кръв – със студена. Вижте някои начини да се справите с различните типове петна:

 1. От кафе
  Използвайте чиста суха кърпа, за да попиете възможно най-много от разлятото кафе, след което направете разтвор от топла вода и препарат за почистване или сапун, нанесете локално, разтъркайте с чета и изплакнете с чиста вода. Ако това не подейства, може да пробвате с разтвор от топла вода и бял оцет.
 2. От вино
  Върху прясното петно от вино поръсете обилно сол, за да абсорбира течността. След като солта поеме виното, изчистете с разтвор от една част бял оцет и две части вода. Нанесете върху петното и попийте с чиста кърпа.
 3. От кръв
  Използвайте студена вода за премахване на петната от кръв, тъй като топлата вода може да ги фиксира върху влакната. Направете разтвор от студена вода и малко количество течен сапун.
 4. От мазнина
  За да отстраните следи от мазнина по килима, може да използвате талк, царевично нишесте, както и смес от сода за хляб и вода. Те ще абсорбират мазнината и ще ви помогнат да отстраните петното от килима.

Подготовка за почистване

Преди да преминете към мокрото почистване, трябва да започнете със сухо такова. Използвайте четка или прахосмукачка, за да премахнете по-големите и твърдите частици, защото в противен случай ще ги пренесете във влакната на текстила и ще ги направите по-трудни за отстраняване.

Избор на подходящ метод и средства

За домашно почистване можете да използвате препарати, предназначени специално за килими, които са ефективни и безопасни за влакната. Винаги тествайте препарата на малка, скрита част на килима, за да се уверите, че няма да имат абразивно действие върху цвета или да повлияят на текстурата му.

Професионални услуги

За трудни и упорити петна, професионалното пране на килими е най-добрият вариант.

Професионалистите използват специализирани машини и високоефективни препарати, които могат да възстановят търговския вид на вашите придобивки, без да навредят на функционалността им.

Ако често ви се случва разливане на различни течности по килима, имате деца или домашни любимци, помислете за абонаментно почистване на домове. Това ще ви помогне да поддържате дома ви винаги в изрядно състояние.

Pin It

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Powered by themekiller.com