Blagoevgrad.net

Благоевградският блог

Кои са китайските олимпийци с амбиции за медали Кои са китайските олимпийци с амбиции за медали
От началото на века Китай никога не е завършвал по-ниско от трето място в таблицата с медали на Летните олимпийски игри. В Зимните игри... Кои са китайските олимпийци с амбиции за медали

От началото на века Китай никога не е завършвал по-ниско от трето място в таблицата с медали на Летните олимпийски игри. В Зимните игри обаче беше различна история.

Най-добрият досега резултат на страната бе седмото място в Солт Лейк Сити през 2010 г., когато четири от 5-те златни медала дойдоха в едно и също събитие- Шорт-трек.

През 2018 г. Китай спечели само едно злато в шорт-трека и завърши 16-и в таблицата с медалите.

Очевидно е, че и на тази олимпиада трябва да следим отблизо китайския отбор, защото дори и след като бетано представи българите в Пекин, а останалите федерации обявиха спортистите си, домакините пак се нареждат сред фаворитите за медали.

През 2022 г. Китайският отбор вече е на ново ниво. Процъфтяващото масово участие в зимни спортове на страната, съчетано с огромна държавна подкрепа, създаде силен екип за първото домакинство на  зимни олимпийски игри в Китай.

Китайските спортни власти не са обявили цел за медали в тазгодишните игри, които започват, но китайските спортисти са силни претенденти за злато в повечето дисциплини.

Ето кои китайски спортисти са със силен потенциал за медали  трябва да следим по време на игрите.

 

Лиу Жиау, дамски сноуборд

 

На 31 години Лиу вече е пионер на своя спорт в Китай и трикратен олимпиец. Тя е ппървата китайска сноубордистка, спечелила Световната купа и Световното първенство, а среброто й от Пьонг Чанг 2018 беше първият олимпийски медал за Китай в този спорт. На 11 годишна възраст, тя е избрана да стане част от първия елитен отбор по сноуборд. Само четири години по-късно, печели среброто от турнира за Световната купа.

 

Суи Венджинг и Хан Конг, фигурно пързаляне по двойки

 

Суи и Хан вече имат 14 златни медала от най-големите световни състезания, три титли на световно първенство за юноши и още два на ниво старша възраст. Единствената голяма чест, която нямат е олимпийското злато. На Пьонг Чанг 2018, след като пропуснаха златния медал, двойката не можа да сдържи сълзите си. Среброто, което спечелиха, обаче беше забележително постижение. Тази година Суи и Хан идват на Олимпийските игри в страхотна форма, след като спечелиха финала за Гран при по фигурно пързаляне през 2021 г. пред сънародниците си Пън Ченг и Джин Янг, които също ще се борят за златото в Пекин.

 

Су Юминг, мъжки сноуборд

 

Победител на Световната купа, филмова звезда, а сега и претендент за олимпийско злато, 17-годишният Су е роден в североизточната китайска провинция Джилин, където сноубордът и ските са предпочитаните местни спортове. За първи път стъпва на сноуборд на 4 години и получи филмова роля, карайки ски в китайския екшън блокбъстър „Превземането на планината Тигър“ на 9. Започва да тренира с китайския национален отбор на 14.

 

Ву Дайжинг, шорт-трек

 

Ву беше единственият шампион на Китай на последните зимни олимпийски игри, където спечели златото на 500 метра и постави световен рекорд, който все още е в сила. Въпреки че все още е само на 27, Ву вече е четирикратен световен шампион и действа като наставник на много по-младите си съотборници.

 

Нинг Зонджан, скоростно пързаляне

 

Китай отдавна е един от водещите играчи в шорт-трек, но не може да повтори същия успех на по-дългата писта, където състезателите се състезават по двойки един срещу друг. Това бе преди 22-годишният Нинг да пробие. Нинг показа предолимпийска форма с етапни победи на Световната купа както на 1000 м, така и на 1500 м, като стана първият китайски спортист, който спечели в последното състезание.

 

Гу Айлинг, ски свободен стил

 

Когато родената в Америка скиорка Гу Айлинг избра да представлява Китай, тя се превърна в мигновена суперзвезда в родината на майка си. Славата й ще достигне стратосферни нива, ако постигне това, което някои очакват от нея и си тръгне с три златни медали в Пекин.

Гу има потенциала да го направи. Макар и само на 18 години, тя вече поставя рекорди на най-високата сцена.

 

Су Менгтао, ски свободен стил

 

Ски дисциплината в свободен стил отдавна е богат източник на медали за Китай. Спортистките на страната са спечелили пет олимпийски сребърни медали, но никога злато в този спорт. Сю, бронзовият медалист за 2014 г., ще има за цел да разбие безобразието в Пекин. Понастоящем класирана на първо място в света, Сю може да вземе два златни медала, тъй като също така участва в смесените отборни въздушни спортове, нова дисциплина, в която се състезават отбори от мъже и жени.

 

Китай има много олимписки надежди. Насладете се на уменията им през бетано mobile и станете част от зимната олимпиада Пекин 2022.

 

Pin It

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Powered by themekiller.com