Blagoevgrad.net

Благоевградският блог

Пътуване до Египет: особености и нюанси Пътуване до Египет: особености и нюанси
Египет е олицетворение на завладяваща смесица от древни чудеса като емблематичните пирамиди и Сфинкс, величествената река Нил и богатото културно наследство, съчетани с пясъчни... Пътуване до Египет: особености и нюанси

Египет е олицетворение на завладяваща смесица от древни чудеса като емблематичните пирамиди и Сфинкс, величествената река Нил и богатото културно наследство, съчетани с пясъчни брегове, блажено море и зашеметяващи коралови рифове. Разнообразните пейзажи на страната плавно преминават от зелени долини към сухи пустини и от крайбрежни равнини към планински местности.

 

Очарованието на Египет се крие в сложната му култура, различния климат и процъфтяващата курортна индустрия. За да си осигурите пълноценна и сигурна почивка в Египет, е от първостепенно значение да се запознаете с някои уникални особености на тази страна.

 

Климат

 

В Египет цари субтропичен пустинен климат, който се характеризира с горещо лято, като в някои региони температурите достигат до +50 °C. Температурите през зимата са най-често от +10 до +25 °C, които понякога падат до -5 °C в пустинните райони. Валежите са оскъдни, като най-много са през януари, а през пролетта се появява хамсин – горещ вятър с пясък.

 

Валута

 

Националната валута е египетският паунд (лира), разделен на 100 пиастра. Банкнотите са с номинал от 1 до 100 лири, както и монети от 25 и 50 пиастра. Трябва да внимавате, тъй като банкнотите от 50 лири и 50 пиастра имат голяма прилика.

 

Кулинарни изкушения

 

Египетската кухня се отличава с изобилие от подправки, морски деликатеси, бобови растения и зеленчуци, като свинското месо видимо отсъства поради религиозни забрани. Местните закусвални изобилстват с изкусителни предложения, сред които пълнени фурми, разнообразна баклава и басбуса – вкусен кекс от грис, обсипан със стафиди.

 

Курорти

 

Превъзходни курорти по Червеното и Средиземноморското крайбрежие на Египет задоволяват различни предпочитания.

 

Курорти на Червено море

 

Хургада: разрастващ се курортен град, известен с достъпните си цени, множеството хотели и пясъчните плажове без корали.

 

Шарм ел Шейх: Сгушен в спокоен залив, този курортен анклав предлага луксозни места за настаняване, оживен нощен живот и близост до зашеметяващите коралови рифове на националния парк Рас Мохамед.

 

Сал Хашиш: процъфтяваща курортна дестинация с изключителни места за гмуркане, включително подводния „град на фараоните“ и оживените коралови градини.

 

Заливът Макади: това място, уединено сред пустинните гледки, предлага защитени от вятъра плажове и отлични места за гмуркане.

 

Ел Гуна: този уникален курортен град, наричан египетската „Венеция“, се състои от очарователни островни резиденции, свързани помежду си с канали и мостове.

 

Курорти на Средиземно море

 

Александрия: Александрия: разполага с 40 км девствени плажове и предлага съчетание от крайбрежно великолепие и историческа интрига.

 

Ел Аламейн: рай за гмуркачите в северната част на Египет, известен със своите води, пълни с корабокрушения, и умерен климат.

 

Марса Матрух: предпочитано място за отдих сред местните жители, характеризиращо се с подходящи за семейства плажове и изобилие от пещери и заливи.

 

Забележителности

 

Пирамидите в Гиза: В този некропол, който е свидетелство за древната изобретателност, се намират легендарната Хеопсова пирамида, Големият сфинкс и лабиринт от храмове и гробници, датиращи от 26 до 23 век пр.н.е.

 

Долината на царете: В този комплекс от 60 кралски гробници, украсени със сложни фрески, изобразяващи фараонски хроники, можете да се потопите в царственото минало на Египет. Гробницата на Тутанкамон, открита през 1922 г., остава най-голямото бижу, в което се съхраняват мумията и артефактите на легендарния фараон.

 

Египет привлича със своя калейдоскоп от преживявания – от епични исторически одисеи до морско спокойствие, осигурявайки незабравим престой на взискателните пътешественици. Със своята жизнена култура и стабилна туристическа инфраструктура Египет продължава да очарова посетителите, предлагайки меланж от древни чудеса и съвременни удобства.

Pin It

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Powered by themekiller.com