Blagoevgrad.net

Благоевградският блог

Сенчеста градина – какво може да посадите Сенчеста градина – какво може да посадите
Сянката често се възприема като ограничаващ фактор, когато става въпрос за цветя, зеленчуци и градински растения, но това не е така. Да, възможностите може... Сенчеста градина – какво може да посадите

Сянката често се възприема като ограничаващ фактор, когато става въпрос за цветя, зеленчуци и градински растения, но това не е така. Да, възможностите може да не са толкова много, колкото в слънчева градина, но има десетки сенколюбиви видове, които ще красят с ярки цветове през целия сезон. Пред градинарите често стои въпросът кои зеленчуци виреят на сянка и това ги отказва, но с малко познания бързо ще успеят да я организират.

Но какво всъщност означава „сянка“?

Обикновено условията в една градина се разделят на три категории: без сянка, полусянка и пълна сянка.

Без сянка – слънчева: при тези градини слънчевите лъчи получават пряко слънце за 6 или повече часа на ден между часовете от 10 до 18 часа. В северния климат, където силата на слънцето е по-слаба, растенията, изискващи пълно слънцегреене, могат да издържат 8 или повече часа на ден.

Частична сянка: Частичната сянка или частичното слънце се отнасят до зони, които получават 3-6 часа пряка светлина всеки ден. Цъфтящите трайни насаждения, които са на частична сянка се чувстват най-добре, когато са защитени от слънцето през онези часове, когато слънцето е най-силно, или пък са засадени на място, където слънчевата светлина е шарена, под малко сенчесто дърво или под пергола, или решетка.

Пълната сянка е за цветя и растения, които почти нямат нужда от светлина. Обикновено те виреят добре под големи дървета или от северната страна на сграда.

Когато избирате растения и цветя за вашата градина, важно е да знаете колко сянка предпочита всяко конкретно растение. Ако сенколюбивите са посадени на място, което е в полусянка може да не понесе условията, да изгори или да увехне. Ето защо дори и видът сянка има значение. Ако все пак искате някое конкретно растение, но не може да му осигурите достатъчно сянка, може да се обърнете към Skyprotect.bg, където ще намерите мрежи за сянка, изработени от полиетилен с висока плътност (HDPE). Той осигурява по-голяма продължителност и по-висока издръжливост, спрямо различните атмосферни фактори.

Важно условие за отглеждане на устойчиви на сянка култури е да им се осигури качествена почва с питателен компост. Освен това трябва да се има предвид, че нуждите от поливане на една сенчеста градина ще бъдат различни от градината на слънце. При тях влагата не се изпарява толкова бързо на сянка, така че може да не се налага да се полива толкова често.

Ако сенчестата зона е близо до дървета, може да се наложи да се полива по-често, тъй като дърветата също изискват влага.

Сенчестите и прохладни места са много приветливи за охлюви, затова е добре да предвидите използване на натрошени черупки от яйца, за да спрете напастниците.

Очаквайте по-бавно зреене

Зеленчуците, които предпочитат повече слънчева светлина, но могат да растат на сянка, ще растат по-бавно. Затова се пригответе да изчакате малко по-дълго, докато растенията узреят напълно.

 

Докато обичащите топлината домати, пъпеши и чушки предпочитат да черпят толкова светлина, колкото могат, някои култури изсъхват и умират при горещо, ярко слънце.

Зеленчуците, които дават плод от цвят, като краставици, домати, чушки и тикви, са най-малко толерантни към сенчестите места. Засадете ги на места с много слънце, за да получават най-много пряка слънчева светлина на ден.

Кореновите зеленчуци като цвекло, моркови и картофи ще растат в частично засенчени места, които имат по-малко пряка слънчева светлина, но ще оцелеят поне половин ден на пълно слънце и някаква частична сянка.

Листните зеленчуци, като манголд, спанак и зелени салати, са най-толерантните на сянка. Всъщност осигуряването на сянка на тези растения по време на горещия сезон, ще им помогне да оцелеят за по-дълго. Засадете тези култури в зони, които са умерено засенчени през част от деня, има филтрирана или шарена сянка през целия ден.

Pin It

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Powered by themekiller.com