Blagoevgrad.net

Благоевградският блог

Какво представляват синхронизаторите за двигатели и защо са нужни те за правилната работа на автомобила? Един от главните недостатъци при функционирането на всеки двигател...

Какво представляват синхронизаторите за двигатели и защо са нужни те за правилната работа на автомобила? Един от главните недостатъци при функционирането на всеки двигател с вътрешно горене е този, че в скоростите на въртене на елементите на двигателя и колелата на автомобила се получава голяма разлика. Функцията на синхронизаторите за двигатели е именно да премахне тези несъответствия.

Синхронизаторите за двигатели са нужни, за да се избегне появата на чувствителни удари и силен шум при превключване на различните предавки на двигателя. Ако скоростите на съединителя и предавките не съвпадат, тогава на шофьора на автомобила ще остане само да предполага в кой момент оборотите им ще станат еднакви. Тъй като на практика това е невъзможно, наблюдава се неправилно превключване на предавките на двигателя, при което се получава бързо износване на зъбчатите венци. Снихронизаторите за двигатели минимизират този диапазон на разлика в скоростите на въртене на двигателя и колелата на автомобила.

Синхронизаторите за двигатели не могат да се монтират на трактори и тежки товарни камиони. При тях броят на предавките достига до 18, което и е основната причина при тези машини да не се използват синхронизатори за двигатели. При камионите и тракторите професионалният водач превключва предавките много бързо. Въпреки големите натоварвания, на които се подлагат несинхронизираните скоростни кутии те имат по-дълъг срок на експлоатация от синхронизираните.

Кога синхронизаторите за двигатели могат да излязат от строя? За да работят правилно синхронизаторите за двигатели, голямо значение имат професионалните умения на шофьора. Непоследователното превключване на предавките на двигателя – например от първа на трета предавка, неименуемо ще доведе до техническа повреда на синхронизаторите за двигатели. Наред с това, един от основните елементи на снихронизатора е заключващият пръстен, при който се съсредоточава голяма сила на триене върху сравнително малка повърхност. Това неизбежно води до износване на механиката.

Най-разпространената днес конструкция на скоростна кутия предполага наличието на двойка зъбчати колела, някои от тях разположени на междинния вал. Те се намират в постоянно сцепление със зъбчатите колела на входящия вал. Различните двойки колела имат различно поведение спрямо предавките на двигателя, така че при превключването на самите предавки възникват ситуации, при които колелата се въртят с различна скорост. Изравняването на скоростите е и основната задача на синхронизаторите за двигатели.

Автор: webselo.com

Pin It

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Powered by themekiller.com