Blagoevgrad.net

Благоевградският блог

Съвети при подбор на качествена дискова брана Съвети при подбор на качествена дискова брана
Дисковите брани са сред най-важните инструменти от земеделската техника. С тяхна помощ се дискова почвата, което помага за по-благоприятна среда за развиване на стопански... Съвети при подбор на качествена дискова брана

Дисковите брани са сред най-важните инструменти от земеделската техника. С тяхна помощ се дискова почвата, което помага за по-благоприятна среда за развиване на стопански култури.

Все повече земеделци, имащи нужда от нова селскостопанска техника за дисковане на земите си, избират да я закупят, а след това и препоръчват дискови брани MASS заради високото качество на продуктите, което осигурява бранда.

С помощта на този материал ще разберем защо земята трябва да се дискова, как да изберем най-подходящата дискова брана и дали е нужен хидравличен валяк към инструмента.

Защо полето трябва да се дискова?

Дисковането на полето осигурява много благоприятни за почвата предимства, които помагат за придобиването на по-богата реколта на засадената култура.

Дисковите брани раздробяват пръстта, което подпомага за разрохкването ѝ. Това спомага за  по-лесното дрениране на водата до кореновата система на растенията. Тази процедура е особено полезна при прекалено мокри или тежки почви, които често задържат вода и образуват локални водни наслоявания.

Чрез дисковане на пръстта се спомага за предотвратяване на ерозията на земята, която предизвиква загуба на плодородния почвен слой, съдържащ хранителните вещества и минерали необходими на засадените растения.

С помощта на тази селскостопанска техника се осигурява по-равномерна повърхност на пръстта, която спомага за разпределението на семената. Това е важно, за да се избегне неравномерен растеж на културата при поникване.

Трактора

Когато се избира дискова брана е важно да се обърне внимание на характеристиките на трактора с който ще се ползва селскостопанската техника.

МПСто трябва да е достатъчно мощно, за да задвижи прикаченият инвентар, като за това трябва да се внимава с размера и теглото му при закопуване.

Тракторът трябва да разполага с нужните хидравлични връзки, които да осигурят доброто функциониране на уреда за дискуване на почвата.

Според размера на нивата

Размера на нивата, която ще се обработва с дисковата брана, също е важен фактор при подбор на тази земеделска техника.

Ако полето е с малък мащаб, за него ще е подходящ модел с по-малко дискове. Те се по-лесни за маневриране и са подходящи за по-малък обем от работа.

Ако нивата, което ще се обработва, е по-мащабна, за нея е нужна дискова брана с повече дискове, за да може да се обхване по-голямо количество земя за по-кратко време.

Според културата

Подборът на дискова брана трябва да бъде съобразен и с вида култура, която ще се отглежда на полето. Това е важно, защото някои насаждения изискват по-фина и гладка повърхност на почвата, докато други могат да се справят и с по-грубо раздробяване на пръстта.

При овощарството, където дисковането на почвата трябва да е пивко, се препоръчват по-тънки дискове и с по-малък диаметър. Това осигурява фин контрол върху дълбочината на обработката, което да не нарани кореновата система на дърветата.

При зеленчукопроизводството стандартно се използват модели с по-голям работен диапазон, което помага за обработката на по-голяма площ за по-кратко време.

За лозарството има специално предназначени дискови брани, които са проектирани за обработката на нивите засети с грозде. Те са подходящи за навигиране между засетите с грозде редовете и са проектирани с разстояние между дисковете, което обработва пръстта, без да засяга корените на растението.

За зърнопроизводството е подходящо дисковата брана да е с по-голям брой тела. Това ще помогне за по-бързото и ефектно дисковане на земята. Ако почвата, на която ще се съди, е твърда е препоръчително дисковете да са по-дебели, за да може прикаченият инвентар към трактора да се справи по-лесно с обработката.

Хидравличен валяк

Хидравличния валяк не е задължителен, но е препоръчителен допълнително оборудване, което може да се закупи с дисковата брана.

С негова помощ може да се компактира на почвата след дисковане. Това намаля наличието на въздушни пори в земята, което спомага за увеличаване на контакта между почвата и семената. Така се подобрява водопроводимостта ѝ и се спомага за по-доброто захващане на корените на растението.

Освен това този аксесоар подобрява дисковането, като осигурява по-добра стабилност и контрол на прекаченият инвентар по време на движение. Това спомага за улесняване на работата на и подобрява точността и ефективността при обработка на почвата.

 

Това са най-важните неща с които един земеделец трябва да се запознае, преди да купи дискова брана с която да обработва нивата си.

 

Pin It

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Powered by themekiller.com