Blagoevgrad.net

Благоевградският блог

Видове материали за съдове за готвене Видове материали за съдове за готвене
Материалът е важен при избора на нов тиган. Различните материали имат различни нива на топлопроводимост, задържане на топлина и реактивност. Някои от най-често срещаните... Видове материали за съдове за готвене

Материалът е важен при избора на нов тиган. Различните материали имат различни нива на топлопроводимост, задържане на топлина и реактивност. Някои от най-често срещаните материали за тиган включват:

 

Чугун

 

Чугуненият съд може да се нагрява бавно (дайте на тигана си около 10 минути предварително загряване), но щом го направи, той остава горещ. Разпределението на топлината от чугун не е толкова равномерно, колкото алуминия, така че ако готвите на котлон, частта от тигана точно над източника на топлина ще бъде най-топлата. Чугунът има грапава повърхност, която изгражда естествено незалепващо покритие. Силно киселинните храни, сапунът и тежкото търкане могат да навредят на това покритие. Чугунните съдове за готвене не могат да се мият в съдомиялна машина. Чугунът е на достъпна цена и обработен добре, може да продължи поколения. Използвайте чугун за печене на пържола, пържене на бекон и бавно готвене на яхнии.

 

Мед

 

Медта е отличен топлопроводник, който осигурява равномерно разпределение на топлината, но е и един от най-скъпите материали за съдове. Тъй като медта реагира, тя обикновено е облицована с друг нереактивен материал, като неръждаема стомана или калай. Медните съдове за готвене са много отзивчиви. За разлика от чугуна, който отнема много време, за да се загрее и охлади, тиганите с медна сърцевина се загряват и охлаждат бързо. Използвайте мед за храни, които изискват точни температури като карамел, сосове и риба. Медните тигани също са идеални за бавно готвене яхнии.

 

Незалепващи

 

Тиганите с незалепващо покритие са достъпни и лесни за почистване. Въпреки че незалепващото покритие не е идеално, то е полезно за сотиране на особено деликатна храна, като риба или омлет. Недостатъкът? Незалепващото покритие има тенденция да се разпада с течение на времето, така че очаквайте да подменяте вашите незалепващи съдове на всеки няколко години.  Не използвайте метални прибори или шпатули върху незалепваща повърхност, което ще ускори този процес.

 

Въглеродна стомана

 

Подобно на чугуна, въглеродната стомана е добра в запазването на топлината. Тиганите от въглеродна стомана също изискват мазнина, за да се предотврати залепването на храната. Предимството на въглеродната стомана пред чугуна е, че тиганите от въглеродна стомана обикновено са с по-малко тегло и имат наклонени страни, като и двете са полезни ако преобръщате нещо в тигана.

 

Неръждаема стомана

 

Неръждаемата стомана е издръжлива и не реагира, което я прави кухненски работен кон. Също така има тенденция да се придържа към храната, така че не е идеална за бъркане на яйца или готвене на риба. Неръждаемата стомана може да работи с почти всичко при условие, че има достатъчно мазнина или течност, за да се предотврати залепването или ако деглазирате тигана след готвене.

Pin It

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Powered by themekiller.com