Blagoevgrad.net

Благоевградският блог

Всичко, което трябва да знаем за центробежните водни помпи Всичко, което трябва да знаем за центробежните водни помпи
Центробежните водни помпи са електрически устройства, които намират много широко приложение в бита и селското стопанство. Някои индустриални модели се използват в промишлеността и... Всичко, което трябва да знаем за центробежните водни помпи

Центробежните водни помпи са електрически устройства, които намират много широко приложение в бита и селското стопанство. Някои индустриални модели се използват в промишлеността и в комуналния сектор. Популярни са, защото са надеждни, практични и с добри технически характеристики. Водните помпи Koledzhikov ще ви впечатлят с разнообразие и се предлагат на достъпна цена. Те може да бъдат използвани в различни сфери. В по-долните редове ще имате възможност да се запознаете с няколко важни неща за водните помпи и тяхното устройство.

За засмукване на какви течности се използват водните помпи?

Водните помпи се използват за засмукване и транспортиране на различни видове флуиди. В най-общия случай това е чиста вода без абразивни частици. Неща като пясък, ситни камъчета и други подобни могат да повредят по-масовите модели и да наранят механиката на водната помпа. При необходимост от засмукване на химични разтвори трябва да се съобрази видът помпа, който може да се използва в случая.

Как работят центробежните водни помпи?

Центробежните водни помпи са най-търсените на пазара. Те най-често са хоризонтални и имат водно колело, което се задвижва чрез електромотор. По този начин водата получава енергия, която е преобразувана хидродинамична енергия от ротационна кинетична. Процесът включва задвижване на колелото от мотора, създаващо вакуум. Така помпата засмуква вода от източника, като след това тя бива изтласкана благодарение на високото налягане от ръба на колелото. Когато този процес стартира, водното колело трябва да е потопено във вода, иначе няма да може да засмуче от течността. За целта често се използва възвратен клапан, който спира изтичането на водата обратно в резервоара.

Колко далеч от водоизточника може да засмуква помпата?

Центробежните помпи обикновено се използват за засмукване на вода от кладенци до 8 метра. Това е стандартната височина на засмукване, но в повечето случаи е добре помпата да бъде поставена на не повече от 5 до 7 метра от резервоара. Така ще се спести необходимостта тя да работи на максимална мощност, което не само ще намали консумацията на енергия, но и ще удължи живота й.

За какво е добре да се внимава при избор на водна помпа за поливане?

Добре е при избор на водна помпа да се интересувате какви технически параметри са подходящи за целите, които искате да постигате с нея. Ето на какво е добре да обърнете внимание, освен гореспоменатия воден стълб:

  • Дебит – това е скоростта на потока, измерена в единица обем за единица време;
  • Мощност;
  • Размер – най-често се мери в цолове и показва размера на входа и изхода на помпата;
  • Намотки – намотките от мед обикновено са доста издръжливи и не се късат;
  • Крива на помпата – това е важен показател, който измерва съотношението между водния стълб и дебита на помпата. При по-висок воден стълб се постига по-малък дебит и обратно.

Как да удължите експлоатационния живот на вашата помпа?

Най-добрият начин да предпазите вашата центробежна водна помпа е като я монтирате в затворено помещение. Тя трябва да е защитена в максимална степен от атмосферното влияние. В случай че това не е постижимо, експертите съветват да я поставите в метална или дървена кутия. Така ще я предпазите от замърсяване и от риска да бъде повредена механично от нещо. Добре е също така да съблюдавате водното колело дали се намира под вода и дали не работи на сухо. При необходимост от удължаване на кабела на водната помпа най-добре повикайте специалист. Така ще си спестите работата с опасен ток. Винаги съблюдавайте помпата, която купувате, да разполага с добро гаранционно и следгаранционно обслужване. Така ще сте сигурни, че ще може да продължите да я ползвате за дълго време. Знаейки повече за центробежните водни помпи, ще можете да вземете правилното решение при покупка и експлоатация. Така ще максимизирате ползата от помпата.

 

 

Pin It

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Powered by themekiller.com