Blagoevgrad.net

Благоевградският блог

Всичко за коучинга Всичко за коучинга
Основната задача на треньора (коуча) е да не напуска на нито една крачка от позицията на коуч по време на сесията. Сега се надяваме... Всичко за коучинга

Основната задача на треньора (коуча) е да не напуска на нито една крачка от позицията на коуч по време на сесията.

Сега се надяваме е ясно, какъв е смисълът? Клиентът, чрез осъзнаването на проблема, прави това, от което се нуждае. Треньорът (коучът) не прави нищо вместо клиента, защото той има съвсем друга задача.

 

Коучингът не е за обучение на други хора

 

Да, коучингът не е за обучение на други хора. Предполага се, че хората, преминали сесията, са достатъчно компетентни да решат всички възложени задачи, а също така разполагат с всички ресурси за това. Както физически, така и психически.

Най -важното в коучинга – това е продуктивна промяна в мисленето, която е необходима, а не придобиване на нови знания. В този случай правилното поставяне на целта е от особено значение.

Може да изглежда, че коучингът е много фокусиран върху проблематиката на ситуацията, но въпреки това основният фокус е именно върху постигането на резултата. В същото време добрият специалист трябва да подтикне клиента към задълбочено проучване на текущата ситуация.

Но не от позицията на решаване на проблемите, които съществуват в момента, а от позицията на намиране на ресурси за поставяне и постигане на цели.

Коуч сесията е за това, което очаква клиента в бъдеще, а не за това, което е било в миналото му. Ако искате треньорът (коучът) да Ви научи на нещо ново, тогава имате нужда от друг специалист. Ако искате да разрешите настоящите си проблеми, тогава коуч сесията определено няма да Ви помогне.

Позицията на коуча не е позиция на ментора

 

Това наистина е нещо, за което много експерти не говорят. Обаче, в действителност, без да се разбере този факт, е невъзможно да се обясни ясно какво е коучинг.

И така, съществува такова нещо като коуч позиция. Всяко отклонение от тази позиция и още повече приобщаването към ролята на ментор е грешно от страна на специалист.

Коучът не преподава и не съветва. Следователно той няма как и не може да бъде ментор.

 

Pin It

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Powered by themekiller.com