Blagoevgrad.net

Благоевградският блог

Виктор Врански е сертифициран коуч от ICF (Международната Коучинг Федерация) с квалификация PCC (Professional Certified Coach). Притежава дългогодишен опит на ръководни позиции в големи...

Виктор Врански е сертифициран коуч от ICF (Международната Коучинг Федерация) с квалификация PCC (Professional Certified Coach). Притежава дългогодишен опит на ръководни позиции в големи международни компании. Управител е на фирма Вижън Т ЕООД, която е специализирана във вътрешно-организационни тренинги и коучинг за мениджъри и служители.

Терминът „обратна връзка“ е добре познат сред мениджърите у нас. Но разбирането на термина е само първата стъпка. Още по-важно е практическото прилагане. В дългогодишната работа на нашата фирма в развитието на лидерски екипи сме установили, че много хора на мениджърски позиции нямат целенасочен подход в поддържане на обратна връзка с хората си. А това неминуемо се отразява на бизнес резултатите – индивидуални и екипни.

Какво прави обратната връзка толкова важна за бизнеса

Съгласно проучванията, тя е сред 5-те най-важни очаквания на всеки член на екип. Хората искат да получават от своите мениджъри регулярна информация, как се справят в работата си. Когато това не се случва, често те се чувстват объркани или недооценени, което оказва влияние върху тяхната мотивация.

Обратната връзка в бизнеса е насочена към едно от следните неща – отстраняване на недостатъци в работата, повишаване на резултатите или запазване на постигнати високи нива на изпълнение.

Когато обратната връзка се поддържа правилно и методично, тя спомага за значимо повишаване на бизнес резултатите. Екипите, чиито мениджъри регулярно дават обратна връзка на хората си имат много по-висока ефективност в работата.

Също така обратната връзка е процес на двустранен обмен на информация. Това помага на мениджърите да научават важна информация, която иначе не биха получили. Служителите виждат и научават много неща, които по една или друга причина не стигат до техните ръководители. Малко са хората, които сами биха инициирали разговори със своите мениджъри, за да им споделят какво знаят. Но когато лидерите на екипи се срещат регулярно със свои служители, за да им дават обратна връзка, последните са склонни да споделят и друга важна информация.

Активното поддържане на обратна връзка показва на хората, че мениджърите имат поглед върху тяхната индивидуална работа и търсят да им оказват подкрепа. Това генерира позитивна нагласа и желание за нови по-високи резултати, защото служителите знаят, че те няма да останат незабелязани.

В своята същност обратната връзка е както знак за внимание и признание към работата на хората, така и коректив, който им помага да преодоляват недостатъци и грешки в работата. Тя трябва да се дава както при проблемни ситуации, така и при постижения в работата.

Pin It

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Powered by themekiller.com