Blagoevgrad.net

Благоевградският блог

Заснемане на детски тържества  – някои интересни съвети Заснемане на детски тържества  – някои интересни съвети
Рафтовете ми винаги бяха отрупани с фотоалбуми, които баба ми събираше през цялото ми детство. Тон използвано фолио и дълги нощи в кухнята, където... Заснемане на детски тържества  – някои интересни съвети

Рафтовете ми винаги бяха отрупани с фотоалбуми, които баба ми събираше през цялото ми детство. Тон използвано фолио и дълги нощи в кухнята, където се случи магия под светлината на червена светлина – развиване на снимка. И колко жалко, че по това време нашето семейство нямаше дори най-обикновената видеокамера, за да можем днес да преразгледаме трогателните и важни моменти от детството.

Сега технологиите позволяват да се заснеме във видео формат почти всеки момент от живота на едно семейство и бебе. Но ако в обикновени дни телефонът на майка ми служи като средство за снимане, тогава на важни празници искам да създам нещо специално и незабравимо. Точно тогава родителите се обръщат към нас – хората, които могат да заснемат детско тържество, и фото и видео.

Ние с желание и грижи  снимаме детски тържества, партита, рожденни дни!  Децата,  като никой друг, не пестят най-чистите и ярки емоции. Ето защо този вид заснемане обикновено е репортажно. Това може да се припише както на плюсове, така и на минуси едновременно.

Да започнем с позитивите.

Е, първо, заснемането обикновено не изисква предварително написан твърд сценарий. И ако го напишете, малко вероятно е 4-годишно малко дете да иска да го последва.

Тук си струва да направите резервация, че все пак си струва да попитате родителите за приблизителния план за почивка. В каква стая ще се проведе всичко, колко време, колко гости ще бъдат, каква шоу програма е предвидена и т.н. От всичко това зависи не само количеството оборудване (батерии, осветление и т.н.), но и осъзнаването на важни точки, които не могат да бъдат пропуснати (например торта).

Второ, репортажното заснемане дава възможност да получите максимум истински емоции. Най-важното е да не изключите камерата за минута и да не „изпаднете“ от събитието. Децата са напълно непредвидими и във всеки един момент можете да направите онзи незабравим кадър, заради който сте там и снимате.

Репортажната фотография има своите недостатъци.

Операторът, който е свикнал с послушни възрастни пред камерата, ще трябва да забрави за контрола на процеса на снимане. Всичко може да се случи в кадъра и трябва да сте подготвени за това.

Но за опитен фотограф, който има повече от един детски празник в портфолиото си, няма да е трудно да се адаптира към всяка атмосфера и да стане част от нея! Затова е много важно родителите да изберат някой, който вече се е занимавал с детски събития и знае как да ги снима правилно.

Например, ако Ви предстои детско тържество, завършване на детска градина и преминаване  в училище, и имате финално тържество, или пък предстои детски рожден ден, то Ви съветваме да наемете Dzhunev Photography – фотограф с много опит и умения. Телефон за резервация на ден и час: 088 999 62 62.

 

 

Освен това, за да научи предварително всички важни подробности за празника от родителите, операторът трябва да проведе подготвителна работа с децата непосредствено преди снимането.

Децата са много любопитни и, разбира се, непознат човек с голямо черно нещо в ръцете им ще представлява невероятен интерес за тях. Някой може да се почувства неловко, срамежливо и да не знае как да се държи.

Тук е много важно да се намери подход към всеки – предварително да се покаже камерата на децата, да се разкаже какво представлява и как работи.

Може би събитието има някаква концепция и идея. Например трикове. В този случай операторът също може да стане част от цялостното представление, като казва на децата, че сега ще натисне този вълшебен бутон и след празника всички ще се видят на големия телевизионен екран.

В този случай е по-добре операторът предварително да се запознае с аниматора, който ще може да го запознае с общата схема на празника, да го запознае с децата и дори да помогне да се направят няколко сценични кадъра във формата на интересна забавна игра.

Подготовката за снимките може също да бъде заснемане на това как гостите се събират, как дават подаръци, заснемане на маса, детайли на интериора, бижута, играчки на дете и други важни малки неща, които по-късно ще помогнат за разреждане на филма и показване на празничната атмосфера.

 

Ето и няколко технически съвети:

Много е важно децата да се снимат от достатъчно разстояние, тъй като те винаги са много подвижни и е малко вероятно близките планове винаги да са подходящи за улавяне на всяко тяхно движение.
По-добре е да държите камерата  на височината на детето. Понякога дори трябва да легнете на пода, ако децата са много малки, и все още да пълзите и да играете на пода.
Трябва да застреляте не само децата или „героя“ на повода, но и всички гости, роднини и родители. Всички те са близки хора за детето и присъствието им в кадъра също е много важно.
Опитайте се да не пропускате такъв важен момент като духането на свещичките на тортата. По това време основното осветление обикновено е изключено, така че трябва да се погрижите предварително за светлината на камерата или да поискате да включите светлината веднага след като свещите угаснат.
Препоръчително е да не изключвате камерата за минута и винаги да я държите при вас – децата по време на играта може да не забележат този крехък и скъп предмет, случайно да го изпуснат или да го надраскат

 

Както бе споменато по-горе, по-добре е да изберете някой, който вече се е занимавал със заснемане на такива събития като оператор за детско парти.

Много важни са и личните качества – децата едва доловимо усещат фалш и неискреност, могат да бъдат притиснати по време на снимане или да се страхуват от камерата. Затова самият оператор трябва да създаде спокойна атмосфера около себе си, да бъде общителен, весел, открит и да осъществява контакт с децата по всякакъв възможен начин.

Така че, ако случайно сте дошли при приятелите на детето си за почивка и сте видели оператор, който не се опитва да намери общ език с децата, а просто върши работата си без емоции – помислете за факта, че е по-добре за вашето бебе да изберете някой друг.

 

Филмът, който в крайна сметка ще получите, ще стане важна част от семейния архив и ще бъде прегледан от вас, самото дете и евентуално неговите деца и дори внуци.

Следователно към избора на оператор трябва да се подхожда особено отговорно, като се вземат предвид всички точки, за които писахме по-горе.

Но в същото време е важно да запомните едно – този момент от живота ви и в живота на вашето дете никога повече няма да се повтори. Затова най-важното е да не се притеснявате как всичко ще изглежда в рамката, да се усмихвате повече и, разбира се, да се наслаждавате на празника!

Pin It

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Powered by themekiller.com