Blagoevgrad.net

Благоевградският блог

5 (вероятни) грешки при пране на чаршафите 5 (вероятни) грешки при пране на чаршафите
    В края на изморителния ден удоволствието да заспите в чисти чаршафи и възглавници е неописуемо. Тези, които се отнасят педантично към спалнята,... 5 (вероятни) грешки при пране на чаршафите

 

 

В края на изморителния ден удоволствието да заспите в чисти чаршафи и възглавници е неописуемо. Тези, които се отнасят педантично към спалнята, знаят, че поддържането на спалното бельо хладно и свежо не е толкова просто. Бъдете наясно с тези грешки, които се допускат често по време на почистване на спално бельо и спете спокойно в устойчивото и просторно легло.

  1. Не ги перете достатъчно често.

Може би не излизаме с чаршафи и калъфки за възглавници, облечени като дрехи, но не забравяйте, че прекарваме значителна част от деня в контакт с тях. През нощта потта и телесните мазнини, както и бактериите в тялото ви попадат върху чаршафите и калъфките за възглавници, което ги замърсява. Добре е да сменяте спалното бельо поне веднъж на две седмици. Още по-добре е да го сменяте веднъж седмично.

  1. Не третирате петната преди да ги пуснете в пералнята.

Ако няма петна по чаршафите и калъфките за възглавници, предварителното пране няма да направи чаршафите по-чисти. Нормалното пране е достатъчно. Ако обаче имате навика да си лягате, без да премахнете напълно грима си, бъдете готови за петна по калъфки за възглавници дори и при използване на програма за предпране!

  1. Препълване на пералната машина.

Знаем, че докато машината работи, вие искате всичко да се изпере наведнъж, за да се измъкнете от пътя. За съжаление, за разлика от други дребни предмети, тъй като чаршафите са големи тъкани, когато напълните машината старателно, тя ще се върти в барабана за пране и не може да намери място за почистване. Най-новите технологични машини могат да перат няколко чаршафа заедно, но не се опитвайте да напъхате чаршафи в пълна машина.

  1. Грешна настройка на машината.

Вярването, че „колкото по-висока е температурата, на която пера, толкова по-добре ще бъде изпрано“ е напълно нереалистично. Особено на белите чаршафи, почти всеки има илюзията, че микробите ще умрат във вряща вода, но вредните микроби изчезват при 40-60 градусови програми. Можете да перете чаршафите и спалното бельо при нормална температура. Препоръчваме ви също да спрете да перате чаршафите си на най-силната програма за центрофугиране. Чаршафите са текстилни продукти, които лесно се изсушават. Като ги притиснете леко, ще предотвратите набръчкването им и ще ги запазите по-меки.

  1. Не дръжте твърде много в сушилнята.

Спалното бельо изсъхва по-лесно от другите текстилни продукти. Ако използвате сушилня, ако напъхате чаршафите и кърпите в сушилнята едновременно, чаршафите ще изсъхнат много по-бързо от кърпите и ще се мачкат напразно, защото са оставени в сушилнята повече от необходимото. Най-добрият начин да изсушите спалното бельо е да ги окачите на открито и да ги оставите да се проветряват.

 

Източник: https://stylezone.bg

 

Pin It

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Powered by themekiller.com