Blagoevgrad.net

Благоевградският блог

Благоевград може да стане ИТ център на Източна Европа Благоевград може да стане ИТ център на Източна Европа
Да, уважаеми читатели. Благоевград е град  с два университета, град, в който много младежи придобиват знания и умения и могат да продължат развитието си... Благоевград може да стане ИТ център на Източна Европа

Да, уважаеми читатели. Благоевград е град  с два университета, град, в който много младежи придобиват знания и умения и могат да продължат развитието си в ИТ сектора, достатъчно е да им се предложи адекватно заплащане.

А за да дойде това адекватно заплащане, за да предизвикаме ИТ компаниите да инвестират в Благоевград, трябва да изградим план, да бъдат поканени подобни инвеститори. Нещо повече, трябва да им се даде логистична и материална база, да се съдейства изцяло, за отварянето на подобни компании.

С правилна инвестиция, с добър план, град Благоевград може да стане технологичен лидер в  Източна Европа. И да, приятели, съвсем не желая да празнословя, а това е факт.   Ето и доводите ми:

Югозападен Университет „Неофит Рилски“ – Благоевград, всяка година обучава подготвени кадри, при това никак не малко – поне 200 човека, готови да заработят първата си работа, стига тя да е адекватно заплатена. От тези 200 човека, в това число са студенти, завършили Технически факултет, Природо-математически факултет, както и други факултети, в които се изучават технологични дисциплини, към този момент повечето започват работа в София, а голяма част от дипломантите заминават зад граница. С други думи, ние губим. Губи и българската икономика. Губи и Благоевград.

Дали обвинявам тези младежи? Естествено, че не! Те търсят по-добра реализация. Провел съм изключително много срещи с младежи, дискутирайки именно това, и 95 % от тях заявяват смело, че при адекватно заплащане, с удоволствие биха продължили житейския си път  в Благоевград. Обичат Благоевград, но нямат поприще тук, не виждат възможност за развитие.

ИТ компаниите изпитват жажда и нужда от именно такива кадри. Мотивирани, млади, нахъсани. В София, изключително много мениджъри на компании се задъхват, не успявайки да намерят добри служители за компаниите си.

Същото важи и за Американски университет в България. Студентите, завършили този университет, също биха останали в Благоевград, стига да им се предложи адекватно заплащане.

Какво се получава, реално? Мениджърите на ИТ компании търсят кадри, но не ги намират, тъй като не се досещат, че добрите кадри се създават именно в студентски градчета.

Служителите търсят добри компании, тъй като в студентския град такива липсват.

Получава се разминаване. Нека помислим, какво се случва в развитите европейски държави. Нека вземем пример Германия. Университетите са до заводите.

Тук също може да се помисли в тази насока.

Смятам, че Благоевград може да стане чудесен град, предлагащ ИТ услуги за хора от цял свят.

Общински съвет Благоевград, както и кмета на Благоевград трябва сериозно да помислят за изграждането на подобен план!

Автор: Павел Джунев

Pin It

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Powered by themekiller.com