Blagoevgrad.net

Благоевградският блог

Диабетна полиневропатия Диабетна полиневропатия
Диабетната полиневропатия е състояние, което засяга нервната система на хората с диабет. Това е често срещано заболяване, което се среща в приблизително 15-20% от... Диабетна полиневропатия

Диабетната полиневропатия е състояние, което засяга нервната система на хората с диабет. Това е често срещано заболяване, което се среща в приблизително 15-20% от пациентите. В зависимост от вида на диабетната полиневропатия състоянието може да бъде болезнено или неболезнено. Въпреки че симптомите на ДП са често срещани при хора с диабет, не всички пациенти се нуждаят от лечение. Диабетната полиневропатия се диагностицира клинично. Диагнозата на заболяването се основава на електрофизиологични и количествени сензорни изследвания. Съществуват и прости цифрови оценъчни скали, които могат да се използват за оценка на невропатичната болка.

 

Диабет

Диабетната полиневропатия е заболяване на периферните нерви, което засяга различни сетивни и двигателни пътища на организма. Симптомите му могат да варират от алодиния (неспособност да се усеща болка) до пълна загуба на сетивност и моторика. Пациентите могат да развият различни деформации на стъпалата и да изпитват болка, както и изтръпване в различни области.

 

Различни проучвания показват, че диабетът води до промени в обработката на периферните сигнали. Тези промени могат да се използват за идентифициране на подгрупи пациенти с диабет и за прогнозиране на техния отговор към аналгетици. Същите тези промени могат и да показват наличието на компенсаторни промени в централната нервна система. Те вероятно са причинени от загубата на входни данни към периферните нерви.

 

Разпространение

Разпространението на диабетната полиневропатия е основна причина за инвалидизация при възрастните хора. Заболяването се увеличава сред населението в световен мащаб. Всъщност Международната диабетна федерация (IDF) прогнозира, че броят на диабетиците ще нарасне от 415 милиона през 2015 г. до 642 милиона през 2040 г. Африканските страни също са изправени пред високо разпространение на заболяването сред възрастното население. Всъщност през 2015 г. 9 млн. африканци на възраст 55 и повече години са били диабетици.

 

Съществуват няколко рискови фактора, свързани с развитието на диабетна полиневропатия. Важно е да се идентифицират тези рискови фактори и да се определи разпространението на заболяването в развиващите се страни. В неотдавнашно проучване изследователи от Камерун разглеждат разпространението на диабетната полиневропатия при възрастни хора в болнични условия. Проучването им установява, че 50 % от участниците са развили това заболяване до края на 25-годишното проследяване. Освен това няколко напречни проучвания показват разпространение до 51 % при хора с диабет.

Превенция

Най-добрата стратегия за предотвратяване на състоянието е да се подобри контролът на кръвната глюкоза. Освен подобряването на контрола на кръвната глюкоза, съществуват и фармакологични лечения, които се фокусират върху лечението на основния механизъм и облекчаване на симптомите. Пациентите с диабет трябва да научат повече за диабетната невропатия и за възможностите за лечение, с които разполагат.

 

Пациентите трябва също така да подобрят сърдечносъдовото си здраве, за да предотвратят диабетната невропатия. Високото кръвно налягане и повишеният LDL холестерол са известни рискови фактори. Известно е също, че тези рискови фактори могат да опустошат нервите, особено в долните крайници.

 

Лечение

Диабетната невропатия е състояние, което засяга нервите в тялото. То не е необичайно явление и може да причини силна болка, както и нарушаване на съня. Симптомите на диабетната невропатия варират при различните хора. При някои не се наблюдават никакви симптоми, докато при други може да се наложи да потърсят лечение за това състояние.

 

Това е невродегенеративно заболяване и все по-голям брой хора са засегнати от него. Изследователите откриват нови пътища за повлияване на състоянието. Разработени са няколко форми на терапия за лечение на състоянието.

 

.

 

Pin It

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Powered by themekiller.com