Blagoevgrad.net

Благоевградският блог

Дълбок тиган: предназначение, характеристики и видове Дълбок тиган: предназначение, характеристики и видове
Всеки знае как да използва класически тиган. Това е съд, в който месото и зеленчуците получават златиста коричка, запържвайки съставките от всички страни. А... Дълбок тиган: предназначение, характеристики и видове

Всеки знае как да използва класически тиган. Това е съд, в който месото и зеленчуците получават златиста коричка, запържвайки съставките от всички страни.

А какво може да се прави в дълбоки тави? Как действат? Какви видове има и какво е по-добре да готвите в тях? Прочети статията.

Какво е дълбок тиган

Това е името на тиган с високи страни от 6 см. В ежедневието той е известен като тиган за яхния. Външно наистина изглежда като най-обикновен тиган за пържене. Същата кръгла, но много по-просторна. Увеличеният обем е важна, но не единствена характеристика. Целият дизайн допринася за това ястията в такъв тиган да достигнат готовност без преваряване и пресушаване. В крайна сметка дълбокият тиган е своеобразен отговор на производителите на съдове за готвене на популярната тенденция за здравословно хранене. Освен всичко друго, той предписва да се ядат не пържени, а задушени ястия. Тоест, варени в собствен сок, мек сос или бульон. Факт е, че обичайната хрупкава коричка, получена по време на традиционното пържене, съдържа много масло. Добавя калории към ястието, но не носи ползи. Готвенето в дълбок тиган изисква много по-малко масло, а може и без него.

Характеристики на дизайна

Най-добрият тиган за задушаване са ястията, обмислени до най-малкия детайл. Съвременните технологии и материали го превърнаха в естетичен и издръжлив.

  1. Корпусът е изработен от висококачествен метал. Най-често това е чугун и алуминий с покритие, както и неръждаема стомана. Те са практични в експлоатация, не изискват сложна подготовка за работа и са лесни за поддръжка.

 

  1. Дръжката е изработена от термоустойчив материал, който не се нагрява, не излъчва специфична миризма и не се топи по ръбовете. Обикновено е термопластичен или дървен. Има модели с подвижен държач.

 

  1. Дъното е идеално равно, подсилено с допълнителна метална вложка. Това е специална феромагнитна сплав от стомана и алуминий. Увеличава скоростта на загряване на съдовете, което ги прави подходящи за всякакъв вид котлони. Това е дълбок тиган за индукционен котлон.

 

  1. Капакът е включен или се закупува отделно. Той е от съществено значение за процеса на охлаждане. Предпазва повърхността на кухнята от замърсяване, а също така задържа влагата вътре. Изработен от удароустойчиво стъкло, снабден с отвор за пара.

 

  1. Покритието се нанася фабрично. Това е най-горният незалепващ слой, който предпазва съставките на ястието от изгаряне, намалява консумацията на масло и предпазва тялото от увреждане. Най-добрите тигани са оборудвани с незалепващо покритие на базата на естествени съставки – керамика и камък.
Pin It

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Powered by themekiller.com