Blagoevgrad.net

Благоевградският блог

КАК ДА ИЗБЕРЕМ PH НА ШАМПОАНА КАК ДА ИЗБЕРЕМ PH НА ШАМПОАНА
  Купуването на шампоан може да не е толкова лесна задача, ако наистина държите на косата си. Например, възможно е продуктът, който ви е... КАК ДА ИЗБЕРЕМ PH НА ШАМПОАНА

 

Купуването на шампоан може да не е толкова лесна задача, ако наистина държите на косата си. Например, възможно е продуктът, който ви е препоръчал приятел, да не ви подхожда. Въпросът е, че трябва да наблюдавате нивото на pH на косата си и да изберете козметика, като вземете предвид този параметър.

КАКВО Е РН ИЛИ КИСЕЛИННО-АЛКАЛЕН БАЛАНС НА КОСАТА

PH е нивото на киселинност. Той показва към коя среда принадлежи обектът: киселинна или алкална. Например, чистата вода има киселинно-базов баланс 7, нивото на кръвта варира от 7,35 до 7,45 и когато се повиши, тялото спира да функционира правилно, така че човек се чувства зле. Същото е и с косата: ако индикаторът не отговаря на необходимата стойност, тогава състоянието на къдриците и скалпа се влошава.

 

Обикновено pH на косата е в диапазона от 4,5 до 5,5 – тази среда се счита за кисела. Шампоанът, в допълнение към почистването на къдриците, трябва леко да увеличи този индикатор, да го премести към алкалната страна, така че да стане неутрален. Тогава къдриците ще изглеждат красиви, блестящи, ще станат силни, еластични и няма да се цепят или счупват.

 

Но условията на живот, характеристиките на тялото, лечението на косата (боядисване, къдрене и т.н.) влияят на нивото на киселинност на къдриците и го измества на едната или другата страна. Ето защо изборът на козметика трябва да бъде индивидуален.

 

КАК ДА ИЗБЕРЕМ ШАМПОАН СПОРЕД НИВОТО НА КИСЕЛИННОСТ

Малко хора знаят нивото на киселинност на косата си, така че не могат да разберат кой шампоан е подходящ за тях. Но не е необходимо да знаете това: има основни препоръки, на които можете да разчитате. Основното правило е да се доближи pH на къдриците до неутрално ниво: тоест, ако е високо, трябва да се намали, ако е ниско, трябва да се увеличи.

Класификация на козметиката по ниво на pH

7: неутрален, практически не засяга естествената стойност;

8-14: алкален, подходящ за мазни нишки, тъй като отваря люспите на кутикулата възможно най-много;

до 6: киселинна, подходяща за сухи и чупливи къдрици, тъй като ги прави по-гладка.

Как да изберем стойността на киселинността в зависимост от типа коса

Боядисани, отслабени, повредени. Агресивните лечения влияят на косата, намалявайки нейната среда до алкална. Затова изберете шампоан с рН стойност 6 или по-ниска. Той ще запуши люспите на кутикулата, които се отварят след излагане на оцветяващия пигмент, което означава, че можете да дадете на вашите къдрици необходимите витамини, да добавите блясък, да ги направите по-гладки и в същото време да запазите цвета за по-дълго време, тъй като боята няма да се измие. Кондициониращ балсам с ниво на pH под 4 ще помогне за консолидиране на лечението.

Суха и чуплива. Такива нишки се нуждаят от кисела среда: разгледайте по-отблизо шампоан без алкали с ниво на киселинност до 5.

Мазни. Тези с мазен скалп и кичури, които са мазни в корените, се нуждаят от алкален шампоан, тоест с ниво на киселинност 7. Именно тези продукти повдигат люспите на кожичките и измиват излишните частици себум от косата. Един добър балсам-балсам ще помогне да се запечатат люспите и да се избегнат цъфтящи краища и други проблеми.

Лесно се замърсява. Може би замърсяването се дължи на факта, че обикновеният шампоан не измива всички частици себум и стилизиращи продукти. В този случай е необходимо дълбоко почистване. С тази задача се справят алкални продукти с високо ниво на pH, например от 7. Но не можете да ги използвате постоянно, в противен случай можете да изсушите къдриците. За мазна коса е достатъчен веднъж на две седмици, а за суха и чуплива коса – веднъж месечно. През останалото време използвайте обикновен шампоан.

Смесен тип. Най-трудно е да изберете къдрици, които са мазни в корените и сухи в краищата. Шампоанът с неутрално ниво на киселинност може да осигури пълно почистване и хранене. Можете също да измиете косата си с продукт за мазна коса, тоест с рН над 7, и след това да нанесете хидратираща маска по дължината, без да засягате корените.

нормално. Изберете продукти със стойност 4,5-6. А за децата е по-добре да изберете продукти с неутрален индикатор, тоест от 5-7.

С пърхот. Киселинният продукт ще помогне за решаването на проблема със скалпа: индикаторът трябва да бъде под 4.

На какво друго да обърнете внимание

 

Не можете да разчитате само на данни за киселинността на козметиката. Преди да закупите продукт, трябва да оцените много параметри:

 

неговата форма: класическа или суха;

неговата ефективност: добра, ако ефектът е доказан с клинични проучвания;

тип и характеристики на къдриците: сухи, мазни, вълнообразни, боядисани, избелени и др.;

желан ефект: овлажняване, запазване на цвета, подхранване, стимулиране на растежа, борба с косопада или нещо друго.

Факт е, че дори при едно и също ниво на pH шампоаните могат да имат различен ефект, тъй като компонентите, които придават обем, гладкост, запазват цвета и т.н., също влияят върху косата.

 

 

Какъв шампоан да изберете в крайна сметка?

 

Може да е невъзможно да се вземат предвид всички параметри, така че погледнете какви данни за киселинността са посочени на етикета на продукта, който харесвате, и се съсредоточете върху този индикатор. Измийте косата си, след това преценете състоянието на косата си: ако бързо се омазнява, тогава имате нужда от козметика с по-високо pH; ако е твърда или заплетена, тогава с по-ниско.

 

Следвайте също тези препоръки, ако производителят не посочи информация за киселинността върху бутилката. И когато купувате, вземете предвид вашия тип коса или желания ефект – тези данни обикновено са посочени. Можете също така да погледнете състава: ако киселините са в началото на списъка, тогава продуктът най-вероятно е кисел.

 

Добре е, ако имате възможност първо да закупите само мостра или малка опаковка от желания продукт, за да не се налага да харчите пари за нещо, което може да не ви подхожда.

 

Има още един универсален начин: консултирайте се с трихолог, за да може той да избере идеалния продукт за вас във всички отношения.

Pin It

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Powered by themekiller.com