Blagoevgrad.net

Благоевградският блог

Как да се грижим за климатика? Как да се грижим за климатика?
Какви грижи да полагаме за климатика, за да може той да ни служи верно дълги години? За да избягат от летните горещини, мнозина решават... Как да се грижим за климатика?

Какви грижи да полагаме за климатика, за да може той да ни служи верно дълги години?

За да избягат от летните горещини, мнозина решават да си закупят климатик. Климатикът охлажда и филтрира въздуха, почиства го от вредни примеси. С него не можете да страдате от задушаване, а да се насладите на прохладата и комфортния микроклимат.

За да може климатикът да служи вярно дълги години, той трябва да се профилира правилно, тъй като неправилната работа може да доведе до ранна повреда. Необходимо е да се осигури правилна поддръжка: почистване на филтрите и топлообменника, предотвратяване на изтичане на фреон, подготовка на устройството за смяна на сезона. Качеството и продължителността на работата му пряко зависят от това как да се спазват тези правила.

Почиствайте филтъра на вътрешното тяло

Филтърът на вътрешното тяло представлява специална мрежа под предния панел на климатика, през която се засмуква въздух. Той е необходим, за да не се запуши устройството и да не попадне прах в него. Постепенно прахът се натрупва върху решетката и започва да пречи на работата на изпарителя. Въздухът в помещението се охлажда по-зле, появяват се неприятни миризми и шумове. Освен това се нарушава температурният режим. Това може да доведе до по-сериозни проблеми – натрупване на лед по изпарителя и повреда на климатика.

Следователно филтрите трябва да се мият периодично. Честотата зависи от помещението, в което е монтиран климатика, колко прах и мръсотия има във въздуха.

Не е трудно да се направи това. Необходимо е да отворите капака на климатика и да извадите филтрите. Как правилно да изключите частта, прочетете инструкциите за конкретния модел. След това трябва да изплакнете филтъра със струя вода, но е по-добре да го накиснете за 5-10 минути в сапунен разтвор, след което да го изсушите добре и да го прикрепите обратно към устройството.

Почистване на  топлообменника (радиатора)

Периодично е необходимо да почиствате топлообменника на климатика. Намира се под капака или под филтрите на уреда. Ако не го почиствате редовно, това е изпълнено със същите проблеми, както когато филтърът е запушен.

За да почистите радиатора, трябва да отворите и премахнете предната решетка на климатика, да премахнете филтрите, да почистите ребрата на топлообменника с четка или прахосмукачка. Внимавайте да не повредите устройството или да не се порежете по остри ръбове. Можете също да закупите специални дезинфекционни разтвори и спрейове, които трябва да напръскате върху радиатора, оставете за няколко минути и отстранете остатъците. Не използвайте агресивни разтворители или детергенти.

Неписано правило е да почиствате топлообменника поне веднъж годишно за правилната му работа.

Грижа за външното тяло

Освен всички дейности за вътрешното тяло, трябва да се погрижите и за почистването на външното. Производителите на климатици препоръчват поддръжка поне веднъж годишно, но е по-целесъобразно да почиствате топлообменника на външното тяло два пъти: през пролетта, преди активно използване, и в началото на лятото.

Когато почиствате, свалете решетката, почистете с прахосмукачка вътрешните части, за да премахнете целия прах, и ги избършете с влажна кърпа.

Ако не можете сами да почистите устройството, по-добре е да се обадите на специалисти, които могат да се изкачат с помощта на  специална стълба  и внимателно да вършат цялата работа.

Функцията за автоматично почистване

Много съвременни климатици имат допълнителни опции, сред които има и автоматично почистване. Това се дължи на движението на въздушните потоци през системата на празен ход. Така вътрешните части на устройството се продухват и изсушават. Ако сензор за докосване е вграден в устройството, той самостоятелно ще оцени състава на въздуха и ще започне автоматично почистване, когато е необходимо.

Тази опция е изключително полезна за поддържане на чистотата на устройството. Все пак филтрите трябва да се мият периодично, тъй като простото издухване с въздух не е достатъчно. По-добре е да комбинирате съществуващото автоматично почистване с ръчно почистване.

 

Предотвратяване изтичане на фреон

Една от причините, поради които климатикът може да се повреди, е изтичането на фреон. Фреонът се използва като хладилен агент и поради неговите свойства производителите предполагат, че малка част неизбежно ще изтече. Това е нормално. В този случай е необходимо да се извършва планово зареждане веднъж годишно по време на поддръжка от специалисти на сервизния център.

Въпреки това, ако течът е силен, тогава нивото на фреона намалява и компресорът може да прегрее или дори да се повреди по време на работа. Компресорът е доста скъп, а подмяната му не е толкова проста, така че е по-добре да следите състоянието му за дългата работа на климатика.

Имайте предвид, че ремонт на климатици е услуга, която в даден момент може да струва скъпо, и всичко това да е причинено от липсата на поддръжка, почистване, профилактика…

С други думи, грижете се за климатиците си и те ще Ви служат дълги години!

Естествено, ако нямате опит, по-добре да потърсите съдействие от фирма, която поддържа подобен тип устройства.

Pin It

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Powered by themekiller.com