Blagoevgrad.net

Благоевградският блог

Каква е разликата между хотел и къща за гости Каква е разликата между хотел и къща за гости
Каква е разликата между хотел и къща за гости Днес туризмът заема водеща позиция в редица отрасли, които определят развитието на световната икономика. В... Каква е разликата между хотел и къща за гости

Каква е разликата между хотел и къща за гости

Днес туризмът заема водеща позиция в редица отрасли, които определят развитието на световната икономика. В началото на XX-XXI век туристическата индустрия достига първо място на световния пазар за износ на стоки и услуги. Хотелската индустрия като част от туризма също е динамично развиващ се отрасъл на икономиката и социалния и културен живот.

Тъй като броят на пътуващите бързо нараства, значението на хотелиерството – ключова област за организиране на краткосрочни престой – нараства. Има пряка връзка: колкото по-широк е обхватът на хотелските услуги и качеството на предлаганите помещения, толкова по-голям е туристическият поток и обратно.

Видове хотелски продукти

Как хотелският бизнес се справя с основната си функция – осигуряване на временно жилище срещу парично възнаграждение? Днес има голямо разнообразие от форми на хотелиерски предприятия.

Те включват:

  • Хотели.
  • Мотели.
  • Пансиони.
  • Къщи за гости.
  • Апартаменти.
  • Вили.
  • Къмпинги.
  • Туристически бази и др.
  • Разликата между тях се крие главно в следните критерии: цел, местоположение, видове предлагани услуги, ниво на услугата.
  • Хотел

Основното съоръжение за настаняване на туристи е хотел. Характеризира се със следните характеристики:

Това е обществено място.

Задължително е да има стаи – стаи, състоящи се от едно или няколко оборудвани места за живеене. Изискванията за оборудване на стаите зависят от категорията на хотела.

Предоставят се задължителни услуги.

Българските разпоредби определят хотела като предприятие (или имотен комплекс), осигуряващо временно настаняване. Броят на стаите в хотела трябва да бъде поне десет. Освен това формата на собственост може да бъде всякаква, включително индивидуален предприемач. Хотелските компании се различават по броя на местата за отсядане, броя и класа на стаите.

Цялото разнообразие от хотели е лесно да се разбере, ако ги разгледаме в определен аспект.

Хотелите са класифицирани:

В зависимост от дестинацията и местоположението.

Чрез спазване на стандартното ниво.

По характеристиките на услугите (категория).

В зависимост от целта на пътуването на клиентите.

От гледна точка на потребителя.

По местоположението на хотела те могат да бъдат:

Централен – разположен в центъра на града или историческата му част, недалеч от атракции и културни и развлекателни съоръжения;

Край пътя – в близост до магистрали, прелези. Подходящ за пътници с кола, има места за паркиране;

Железопътните гари или близките летища са предназначени преди всичко за настаняване на туристи – пътници на съответния транспорт;

Курорт – разположен в близост до места за отдих, плажове, естествени лечебни извори и др.

Чрез спазване на стандартното ниво . Стандартите за качество се прилагат към услугите, предоставяни в хотела. Например в България има три категории стандарти: междудържавни, национални и корпоративни стандарти. Първите два стандарта съдържат общи изисквания за осигуряване на безопасността, здравето и живота на гостите, условията за обслужване и др. Стандартите на предприятието се прилагат за определени услуги и процедурата за тяхното предоставяне.

В съответствие с обхвата на предоставяните услуги, капацитет, допълнителни услуги, хотелите са разделени на категории (звезден рейтинг). Колкото по-голям е броят на звездите, толкова по-високо е качеството на услугата и толкова по-голям е обхватът на услугите. Всяка категория се характеризира със специфичен набор от услуги.

 

Специализация на хотели: за бизнес туризъм, спортен туризъм, образователен, семеен отдих, индивидуални гости.

От гледна точка на потребителя (клиента) те се разграничават – за индивидуален и групов туризъм, за млади хора, хора на средна възраст или възрастни хора и т.н.

Особеността на всеки хотел се състои в комбинацията от горепосочените свойства и обхвата на предоставяните услуги, свързани с настаняване, хранене, потребителски услуги и свободно време.

Къща за гости (къща за гости)

Средствата за настаняване в този случай са помещения, предоставени в частна къща или вила от нейния собственик. Типична къща за гости е дву- или триетажна сграда, с обща площ около 400 квадратни метра, броят на стаите може да бъде различен, но по-често – в рамките на двадесет. Има прилежаща територия, оборудвана като зона за отдих. Има къщи за гости, направени по принципа на общ апартамент: няколко стаи, общ коридор и кухня. Собственикът може да отдава както отделни стаи, така и цялата къща.

Условията на живот в къщата за гости са подобни на тези у дома. Къщите за гости са извън контрола на много държавни агенции . Оформлението на сградата, броят на стаите, наборът от услуги са по преценка на собственика. Допълнителни удобства на територията могат да бъдат: басейн, зона за барбекю, детска площадка, зони за отдих. В много къщи за гости се създават условия за комфортен престой с деца.

Цената на живот в къщите за гости е по-ниска, отколкото в хотелите. Това се дължи на по-ниската данъчна ставка, липсата на разходи за обслужващия персонал и изготвянето на официални документи за разрешителни.

Какво е общото между хотела и къщата за гости

Те са обекти, предназначени за временно пребиваване на туристи, тоест средство за настаняване.

Тези обекти са включени в индустрията на хотелиерството, са част от бизнес, специализиран в предоставянето на посетители на жилище, на първо място, и допълнително – храна, организиране на свободното им време. Основната задача е удовлетвореността на клиентите и реализирането на печалба.

Разликата между хотел и къща за гости

Хотелските дейности подлежат на лицензиране.

По отношение на хотелите нормите на законодателството са фиксирани.

При регистрация на хотелиерска индустрия се изисква разрешение от надзорните органи, включително за пожарна безопасност, околна среда, санитария и епидемиология.

Управлението на качеството на услугата е един от важните фактори. В допълнение към разработването и прилагането на специфични стандарти за качество, персоналът на хотела преминава обучение, а процесът на обслужване се наблюдава във всички зони на хотела.

По отношение на хотелите се разработват правила за предоставяне на хотелски услуги, според нивото на комфорт се присвоява официален статус (звезди), който в хода на дейността може както да намалява, така и да се увеличава.

Хотелският бизнес включва създаването на инфраструктура, отговаряща на нуждите на жителите. В една или съседните сгради могат да се предоставят следните услуги: ресторант, сауна, фитнес зала, басейн, конферентна зала, банкетна зала, бизнес център.

В допълнение към услугите за настаняване се предоставят услуги: почистване на стаи, смяна на спално бельо, кърпи, пране, закуска в стаята и други.

Нивото на комфорт на стаята се различава от стаята в къщата за гости и може да включва: самостоятелна баня, тоалетна, сешоар, сейф, бар, кана, микровълнова печка и др.

Въпросът за избора какво да предпочетете хотел или къща за гости за живот е свързан с целта на вашето пътуване. Хотелът е по-подходящ за бизнес туризъм и индивидуален отдих. Ако предпочитате уют, домашна атмосфера, индивидуален подход, както и релакс със семейство или голяма компания, смело изберете къща за гости.

 

Pin It
0

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Powered by themekiller.com