Blagoevgrad.net

Благоевградският блог

Какво е важно при избора на подходящо уиски? Какво е важно при избора на подходящо уиски?
Уискито е алкохолна напитка, харесвана от мнозина заради уникалния си вкус и аромат. Въпросът кое уиски е най-подходящо и ще Ви допадне винаги е... Какво е важно при избора на подходящо уиски?

Уискито е алкохолна напитка, харесвана от мнозина заради уникалния си вкус и аромат. Въпросът кое уиски е най-подходящо и ще Ви допадне винаги е бил актуален. Не е задължително цената да е решаващ фактор при избора на добро уиски, тъй като понякога най-скъпият вариант не е най-хубав. Разнообразните предпочитания и вкусови характеристики на всеки един от нас са решаващи относно това коя марка е най-подходяща.

Как да изберем?
За любителите на опушените аромати в комбинация с цигара или пура най-подходящи са уискита като Virgin Oak, The Balvenie, Bushmills или Auchentoshan Three Wood, като решаващ фактор е и бюджетът, с който разполагате. От по-ароматните и сладки уискита най-подходящи са Glenmorangie 10 и Green, както и все по-популярните напоследък японски уискита.

Японското уиски е по-меко, не пάри на гърлото и е подходящо дори за хората с по-претенциозен вкус. Най-често препоръчваните японски уискита са Yamazaki 12, Hakushu и Nikka, като цената им е около  80 лева за бутилка. Този вид уиски са опаковани по оригинален начин, което ги прави изключително подходящи и за подарък.

Най-подходящите уискита за консумация през деня са по-меките като Glenlivet, Bunnahabhain или Oban.

Ако търсите уиски, подходящо за консумация по време на хранене, експерти препоръчват отлежали уискита с по-богат вкус, като Aberlour a’Bunadh и Macallan Ruby, които обаче имат и доста по-високи цени. С храна можете да се насладите и на по-опушените, но също толкова богати на вкус уискита като Lagavulin, Bowmore или Laphroaig.

Ако търсите луксозно уиски с  уникален и неповторим вкус, нещо, с което може да се поглезите, са ирландските уискита Green Spot, Yellow Spot или Red Breast.

 

Истинско уиски или фалшификат?

Уискито  е една от най-популярните напитки в цял свят и именно заради това все повече растат и опитите за фалшификацията му. Днес фалшиво уиски може да бъде намерено в почти всеки магазин и е препоръчително всеки любител на този вид алкохол да знае как да различи истинското уиски от фалшивото. В следващите редове ще Ви дадем няколко съвета за това на какво да обръщате внимание, ако не сте сигурни дали уискито е истинско:

  • цвят – висококачественото уиски трябва да бъде прозрачно. Това показва чистотата на водата, от която се прави уискито, и пълното съответствие с производствената технология. Цветът на уискито може да варира от светложълт до кафяв, но в никакъв случай напитката не трябва да бъде мътна или да съдържа утайка;
  • разклащане – лесна възможност за различаване на истинското уиски от фалшивото е чрез разклащане – разклатете добре бутилката и наблюдавайте за мехурчета. Те трябва да са големи и да се задържат дълго време. При висококачественото уиски след разклащане капките бавно се стичат по стъклото на бутилката, а при фалшивото – много бързо;
  • мирис и вкус – истинското уиски има лек дъбов или малцов аромат и не е алкохолно. Качествената напитка оставя дълготраен послевкус за разлика от фалшивата.

Важно! Алкохолът може сериозно да навреди на Вашето здраве! Статията не е позволена за лица под 18 годишна възраст!

Pin It

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Powered by themekiller.com