Blagoevgrad.net

Благоевградският блог

Обезщетение при ПТП – кой има право да го получи Обезщетение при ПТП – кой има право да го получи
  Обезщетение при ПТП могат да получат различен кръг пострадали или увредени лица, като това зависи от конкретния казус. На първо място, следва да... Обезщетение при ПТП – кой има право да го получи

 

Обезщетение при ПТП могат да получат различен кръг пострадали или увредени лица, като това зависи от конкретния казус. На първо място, следва да се уточни, че обезщетението при ПТП може да е свързано с претърпяни имуществени вреди (такива, които могат да се оценят в пари) или неимуществени вреди (такива, които не могат да бъдат оценени в пари). Обезщетението при ПТП за имуществени вреди най-често е свързано с увреждането на моторно превозно средство на лице, което не е причинило ПТП-то. Този който има право да го получи е собственикът на това МПС, а претенцията следва да е насочена към застрахователя по ,,Гражданска отговорност’’ на виновния водач.

  • Кои лица имат право на обезщетение при ПТП ако са пострадали с телесни повреди

Право на обезщетение при ПТП, когато има пострадали с телесни повреди имат всички лица, които не са отговорни за настъпването на ПТП-то. Единствено виновния няма право на такова обезщетие. Отново, както при обезщетението при ПТП, свързано с имуществени вреди, претенцията следва да се насочи към застрахователя на виновния водач. Когато виновния е неизвестен или няма застраховка ,,Гражданска отговорност’’ обезщетението се дължи от Гаранционния фонд. Когато става въпрос за по-тежки наранявания е добре да се консултирате с адвокат, който може да Ви съдейства да получите максимално обезщетение при ПТП и който специализира изцяло в тази материя. Няма значение дали пострадалия е пешеходец, водач на МПС, велосипедист, пътник в автомобил или в градския транспорт. Единственото, което е от значение е друг да е предизвикал настъпване на ПТП-то, с други думи – вината да е на друго лице, чиято гражданска отговорност да се реализира посредством застрахователя.

  • В какъв срок, следва да получите обезщетение при ПТП

Сроковете по застраховка ,,Гражданска отговорност’’, които трябва да запомните са два, а именно: 1. Не повече от 3 месеца за общо разглеждане на претенцията преди вземане на решение от страна на застрахователя; 2. Не повече от 15 работни дни от датата на предоставяне на последния писмено изискан документ от застрахователя.

В рамките на разглеждане на претенциите, както за имуществени, така и за неимуществени вреди застрахователите често изискват различни документи от пострадалите при ПТП. Въпреки горните срокове, ако в рамките на 3 месеца разследването на прокуратурата за ПТП-то не е приключило, то вероятно застрахователят ще откаже плащане и ще преразгледа претенцията, чак когато се съберат всички доказателства по разследването. Повече за сроковете за получаване на обезщетение при ПТП, можете да прочетете на сайта на Правна кантора IES.

Pin It

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Powered by themekiller.com