Blagoevgrad.net

Благоевградският блог

Откъде да започнете ремонта на баня Откъде да започнете ремонта на баня
  Ремонтите на бани са мащабни и сложни. Правилната последователност от работни етапи ви позволява да постигнете желаните резултати. Особеността на основен ремонт в... Откъде да започнете ремонта на баня

 

Ремонтите на бани са мащабни и сложни. Правилната последователност от работни етапи ви позволява да постигнете желаните резултати. Особеността на основен ремонт в банята е високата концентрация на различни видове комуникационни системи и голямото количество работа в малка стая.

 

Етапи при ремонт на баня

Цени за ремонт

Високите цени за ремонт на баня, извършени от строителна бригада, ви помагат да решите сами да извършите цялата работа. Цената за професионални ремонтни услуги до ключ започва от 5000 лв, в зависимост от площта на помещението, докато материалите и компонентите са най-евтините.

 

Минималната цена на ремонта означава общо спестяване на всичко: дизайн на стаята, фитинги, водопровод, материали за облицовка и довършителни работи. В резултат на това клиентът няма да получи банята на мечтите си, а стая с евтин козметичен ремонт. След няколко години ще трябва да започнете всичко отначало и разходите ще се повторят отново.

 

Закупуване на нови ВиК инсталации за ремонт

По-висококачествените ремонти започват от 8 000 лв. Обмислен дизайн, висококачествен водопровод и модерни строителни материали влияят върху увеличаването на разходите и обхвата на работата. Крайната цена се увеличава 2-3 пъти спрямо минималното ниво.

 

Разработване на проект

Подробен план за ремонт на баня включва основен списък на работите и реда, в който те трябва да бъдат завършени. Когато разработвате дизайн и избирате стилово решение, трябва да вземете решение за цветовата схема. Пастелните цветове и редуването на два нюанса се считат за традиционно решение.

 

Разработване на дизайнерски проект за банята

На подготвителния етап се правят измервания на височината на тавана, стените и пода и се изчислява площта на помещението. Това ще ви позволи да помислите за разположението на водопроводните инсталации и да начертаете местоположението им в плана на стаята. Необходимо е допълнително да решите къде планирате да инсталирате душ кабина, вана, тоалетна, мивка, пералня, нагревател за кърпи и огледало.

 

Измервания на тавана на банята

При избора на довършителни материали предпочитание се дава на порцеланови каменни изделия, панели от висококачествена пластмаса, плочки и мозайки. Диагностиката на състоянието на външния вид и работата на водопроводните продукти ви позволява да вземете решение за пълна или частична подмяна с нови модели. Важно е да се съобразите с размерите на новата баня.

 

Посещението в специализирани строителни магазини и запознаването с асортимента и ценовия диапазон ще помогне да се направят корекции на проекта. Мащабно изображение на всяка стена ще ви позволи да избегнете грешки при поставянето на интериорни елементи и комуникации, врати и водопроводни инсталации, лампи, контакти и ключове. Важно е в плана да се посочи местоположението на водопроводните и канализационните тръби и електрическите кабели.

 

Схема за проектиране на баня

Разходите за ремонт се изчисляват въз основа на разработения проект. Отделна позиция за непредвидени разходи ще ви позволи да избегнете престой и да спрете ремонтите за неопределен период от време. Ако планирате да извършите ремонт сами, тогава за извършване на сложна работа, включително електрическа и водопроводна, е по-добре да използвате услугите на професионалисти.

 

Демонтаж на старото покритие

Готов за изпълнение проект за ремонт на баня започва с премахване на старото покритие. Всички декоративни елементи и мебели са премахнати от помещенията. Демонтаж на стар водопровод се извършва след изключване на отоплителната и канализационната инсталации. От тавана и стените се отстраняват елементи от старите довършителни работи, а старата тръбопроводна инсталация се демонтира. Плочките от пода също се демонтират, това ще предотврати образуването на гъбички и мухъл след приключване на ремонта.

Облицовъчните панели се отстраняват от стените, керамичните плочки се отрязват внимателно и повърхността на стените се почиства от лепило, което е необходимо за надеждно залепване на новото покритие към стената. Размерите на стените могат да се променят след нанасяне на мазилка върху стените. При закупуване на довършителни материали е важно да се вземат предвид новите параметри. Експертите съветват закупуването на материали след завършване на грубото довършване.

След като почистите повърхността на стените и тавана, трябва да започнете да премахвате старата подова настилка. Ако старата замазка е в лошо състояние, тя се демонтира напълно. Следващият етап е демонтаж на водопровода и канализацията. Планираното от проекта преустройство, премахването на преградите между банята и тоалетната и увеличаването на пространството поради складовото помещение се извършват само въз основа на разрешение от съответните органи.

 

Старите врати се демонтират заедно с касата. Освободеният отвор ще ви позволи бързо да извозите строителни отпадъци и да внесете инструменти и материали. Ако подмяната на старата врата с нова не е включена в проекта, тогава крилото на вратата се отстранява от пантите и се поставя в отделна стая. Това ще запази външния вид на продукта и ще избегне механични повреди по време на ремонт.

Ако старата мивка и тоалетна не могат да бъдат заменени, тогава те трябва да бъдат покрити с филм, пяна, гума от пяна или парцали, за да ги предпазят от механични натоварвания, водещи до образуване на пукнатини и чипове.

Ремонт

След разработване и одобрение на проекта, както и приключване на демонтажните работи, може да се започне строителни ремонти и довършителни работи. Внимателното отношение и отговорният подход гарантират качество и надеждност.

Изравняване на пода

Качеството на пода на банята трябва да е перфектно. Гладката и равна повърхност ви позволява да започнете да инсталирате подовата настилка. Много популярна е саморазливната замазка, която съдържа цимент или гипс. Сухата смес ви позволява сами да извършите работата. Разтворът се приготвя съгласно инструкциите на производителя. Готовата смес се изсипва върху повърхността и се разточва по цялата площ с иглен валяк.

За банята е подходяща смес на вароциментова основа, както и специална смес с водоотблъскващ ефект. Хидроизолационната смес покрива изцяло пода, както и стените покрай душ кабината и ваната.

Върху хидроизолацията се полага бетонната замазка. Преди завършване на облицовката се нанася специален мастик. За полагане на плочките се използва водоустойчиво лепило.

 

Смяна на тръби

Монтажът на тръби в банята започва с монтажа на нови водопроводни и канализационни елементи. Първо се монтират щрангове, след което се полагат тръби към точките за всмукване на вода. Ако проектът включва аварийни спирателни вентили за филтриращата система, те се монтират.

Инсталирането от щранга се извършва директно до точките на потребление: бойлер, пералня, тоалетна, мивка, душ. Тръбите за гореща вода се поставят над подаването на студена вода, за да се предотврати кондензация.

Използването на колекторна система осигурява комфортна работа на водопроводното оборудване, свързано към водопровода. Отделна тръба от всяка точка на потребление на вода ефективно компенсира разликата в налягането. Едновременната работа на пералнята и вземането на душ, поради инсталирането на колектор, не води до дискомфорт, тъй като водата тече през отделни тръби. Единственият недостатък на това решение е, че напречното сечение на захранващата тръба трябва да бъде по-голямо от средното проектно.

Водопроводът може да бъде скрит в пода или стените. Изглежда стилно и не разваля външния вид на стаята. В случай на авария обаче ще бъде невъзможно да се стигне до мястото на пробива. Добро решение е да инсталирате кутия, оборудвана с ревизионни люкове за бърз и лесен достъп.

Канализационните тръби трябва да имат лек наклон към щранга, който е необходим за движението на водата чрез гравитация. За нормална работа на канализационната система трябва да има минимален брой завои и завои.

 

Грубо покритие

Преди да започнете да инсталирате декоративни материали, трябва да извършите грубо завършване на стените. След отстраняване на старите плочки неравностите, дупките и пукнатините трябва да се изравнят със смеси за шпакловка за мокри помещения. Ако проектът включва използването на шперплат, устойчив на влага, тогава ще е необходимо монтиране на обшивка, което ще намали вътрешното пространство на помещението. Това решение не е подходящо за компактна баня.

Повърхността на пода трябва да бъде внимателно изравнена. Вместо демонтираната стара замазка се използва тънък слой саморазливен под. Допълнителен слой хидроизолация ще предпази помещението от негативните ефекти от високата влажност и наводненията на съседите отгоре. Препоръчва се полагането на слой хидроизолация на пода и стените с височина до 20 см.

Груби довършителни работи в банята

На този етап от работата е инсталирана системата „топъл под“, предвидена в проекта. Според специалистите електрическите подове са най-подходящи за баня. Оптималната температура повишава комфорта в помещението, което е важно за студения сезон, предпазва от конденз и висока влажност.

Кабелното трасе се поставя под замазката. За да се избегнат къси съединения, отоплителната система се пуска в експлоатация месец след изсъхването на замазката. Кабелното трасе минава през открити площи, така че местоположението на водопровода, мебелите и оборудването трябва да се обмисли предварително.

Електрическа инсталация

Повишените изисквания към електрическото окабеляване в банята са свързани със спецификата на помещението с високо ниво на влажност. В по-старите жилищни сгради подмяната на електрическата инсталация е задължителна стъпка.

Наличието на голям брой оборудване, включително пералня, бойлери и домакински уреди, изисква високо натоварване на кабела. Рискът от късо съединение е много голям. При извършване на ремонти в нови сгради този етап може да се пропусне.

Специални пластмасови тръби са подходящи за безопасно поставяне на електрически кабели. Окабеляване в жлебове е разрешено в помещения с висока влажност. За да свържете пералнята, трябва да издърпате отделен кабел от панела. Електрическият проводник в гофрирана тръба се полага вертикално или хоризонтално, на височина 20 см от пода.

Информация за местоположението на електрическите кабели и контакти в стаята се показва в проекта. Превключвателите за осветление са разположени извън банята, гнездата със защитни капаци трябва да бъдат разположени на разстояние от източника на вода.

За монтаж на електрическо осветление се препоръчва използването на медни проводници. Ако къщата е оборудвана с алуминиеви, тогава те не могат да се комбинират с медни. Трябва да се използват специални адаптери. За безопасна работа на електрическите уреди в банята е необходимо да има заземяване.

Довършителни работи

Последователността на довършителните работи започва отгоре надолу. Разработени са много методи за довършване на тавана: боядисване, монтаж на гипсокартон, окачени и окачени тавани, огледални плочи. Изборът на подходящ тип зависи от характеристиките на проекта и бюджета.

Конструкциите тип опън и окачване елиминират процеса на изравняване на повърхността. Опънатите тавани не се страхуват от влага, визуално увеличават пространството, изглеждат стилни и модерни.

Важно е да се обърне внимание на ефективния обмен на въздух. При липса на вентилационна система се увеличава рискът от конденз и в резултат на това развитието на гъбички и мухъл.

Монтаж на окачени тавани в баня

Таванът преди боядисване трябва първо да бъде изравнен, неравностите и дупките да бъдат запълнени и измазани със специални смеси. Накрая върху повърхността се нанася вододисперсионна боя за помещения с висока влажност.

 

Следващият етап от довършителните работи е подреждането на стените. Керамичните плочки са много популярни. Върху подготвените стени се нанася слой грунд и след изсъхване плочките се монтират със специално лепило. Те започват да работят от централния ъгъл, като използват цветна фугираща смес, за да паснат на плочките, или варианти в контрастни нюанси за запечатване на фугите.

Поставяне на плочки на стените в банята

Има голям брой начини за стилизиране на шал. Комбинацията от модели с различни размери и цветове ще ви позволи да приложите на практика най-смелите дизайнерски решения. Чудесен начин за визуално разширяване на пространството в малки бани е използването на огледала.

Когато избирате подови плочки, трябва да изберете продукти с нехлъзгащо покритие, което елиминира риска от нараняване по време на водни процедури. Като алтернатива често се използва ламинат с висока водоустойчивост. Течният тапет може да се използва и като стенно покритие.

 

Поставяне на плочки на пода в банята

Монтаж на контакти и ключове

След приключване на довършителните работи можете да започнете да инсталирате ключове и контакти. Този етап на работа може да се комбинира с инсталирането на оборудване за отопление на водата в банята. Домакинските уреди от този тип са търсени както в градски апартаменти, така и в частни къщи, където топлата вода често се изключва през лятото. Проточният бойлер е с по-малки размери в сравнение с акумулаторите, което значително спестява място в банята.

Трябва да се обърне повече внимание на проблемите с вентилацията на закрито. Като функционално оборудване можете да инсталирате автоматичен вентилатор, който се включва / изключва в зависимост от параметрите на температурата и влажността.

 

Ако планирате сами да управлявате работата на вентилацията, тогава трябва да инсталирате отделен превключвател. На този етап от работата се монтират осветителни тела, ключове и контакти.

ВиК инсталация

Голяма гама от водопроводни инсталации ви позволява да изберете модел, който отговаря на най-взискателните нужди на потребителите. Функционалността, външният вид и размерите на оборудването ни радват с разнообразие от технически и естетически решения.

Класическата чугунена вана е заменена от акрилни модели – функционални, висококачествени, стилни продукти. В компактни бани могат да се монтират душ кабини. Съвременните производители произвеждат модели с различен дизайн, цвят и набор от функции: със сауна, хидромасаж, радио и цветно осветление.

Умивалниците се предлагат с шкаф, на постамент, тип вграждане и окачване. Тоалетните също се предлагат в различни дизайни и форми на изплакване. Ако има свободно пространство, често се монтира биде заедно с тоалетната.

Отоплителната релса за кърпи, инсталирана в банята, изпълнява две задачи: служи като източник на топлина и бързо изсушава кърпите за баня след водни процедури. На последния етап се монтират кранове, които са свързани към водопроводната мрежа.

Монтаж на врати

При извършване на основен ремонт на апартамент инсталирането на нова врата се извършва на последния етап от работата. Дизайнът на вратата трябва да съответства на стила и да се вписва хармонично в дизайна на новата баня. Основните изисквания към дизайна са крилото на вратата да не съдържа прозрачни елементи и ефективно да изолира звуците от двете страни.

След приключване на ремонтните дейности се подреждат мебели, аксесоари, цветя, картини, поставят се огледала и пердета. Декоративните елементи не само служат като декорация на стаята, но и изпълняват отлични функции.

Pin It

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Powered by themekiller.com