Blagoevgrad.net

Благоевградският блог

Пекин 2022 е първата Олимпиада, захранвана със зелена енергия Пекин 2022 е първата Олимпиада, захранвана със зелена енергия
По всичко се очертава, че настоящата зимната олимпиада в Пекин ще бъде технологично най-напредничавата до момента. Като начало, китайците имат за цел да организират... Пекин 2022 е първата Олимпиада, захранвана със зелена енергия

По всичко се очертава, че настоящата зимната олимпиада в Пекин ще бъде технологично най-напредничавата до момента. Като начало, китайците имат за цел да организират първите въглеродно неутрални олимпийски игри. Всички стадиони и по-голямата част от транспорта ще се захранват от зелено електричество.

Слънчевата енергия, вятърната енергия и водната енергия са в центъра на усилията на Организационния комитет за осигуряването на осветление, отопление и други комунални услуги, така че всички те ще бъдат захранвани от екологично чисто електричество с нулеви въглеродни емисии. Някои от ключовите иновации включват вода, съхранявана от валежите и планински отток, която се използва за направата на сняг за състезания. Съществуват и програми за засаждане на дървета за подобряване на екологичния отпечатък на Игрите.

И за първи път естественият въглероден диоксид ще бъде използван в хладилни системи на ледени обекти, след забележително решение, ръководено от Международния олимпийски комитет.

Освен това почти целият сняг на Зимните олимпийски игри в Пекин ще бъде фалшив. Наблюдатели коментират, че това ще бъде една наистина фалшива зимна страна на чудесата по време на Зимните олимпийски игри Пекин 2022, които ще се проведат от петък, 4 февруари, до неделя, 20 февруари.

Всъщност Международните зимни спортни игри ще бъдат почти изцяло покрити с изкуствен сняг най-вече поради изменението на климата. Според доклад на Държавния университет на Джорджия, по-кратките зимни сезони, по-малкото снеговалеж и топенето на лед по полюсите на Земята, причинени от метеорологичния феномен на глобалното затопляне, са довели до игрите, използващи фалшив сняг. Тъй като времето варира в различните градове домакини на Олимпиадата в Китай, а снегът не винаги е лесно достъпен, учените са измислили начин да създадат изкуствени частици, които да дадат илюзията за зимен климат.

Китай затваря планинските курорти за обществеността, докато се готви за домакинството на Зимните олимпийски игри в Пекин, а много работници се квалифицираха да управляват машините за сняг.

Илюзията обаче си има цена.

Докладът посочва, че игрите ще се нуждаят от около 49 милиона галона вода, 130 генератора за сняг с вентилатор и 300 оръдия за сняг, за да създадат 1,2 милиона кубични метра фалшиви снежинки.

Доцентът от щата Джорджия Тим Келисън, който е съавтор на изследването, каза пред Futurity : „За да работи всичко, организаторите на събитията от Зимните олимпийски игри трябва да имат достъп до огромно количество вода и да захранват цялото това оборудване. И  все пак въпреки всичко, те се нуждаят от благоприятни метеорологични условия, за да поддържат изкуствения сняг в оптимални условия – в края на краищата дори фалшивият сняг се топи.“

„Процесът на направата на изкуствен сняг сам по себе си може да доведе до тежки екологични разходи, особено поради цялата използвана вода“, каза той. „Но цялата тази инфраструктура също струва много пари, нещо, което олимпийският домакин може да усвои, но е по-малко възможно при по-ниски нива на тези зимни спортове по време на Олимпийските игри“.

Въздействието и странната обстановка се усещат и от спортистите, които се притесняват от опасностите от изкуствения сняг.

Йохана Талихерм, естонска олимпийска биатлонистка, наскоро каза пред NBC News , че състезанията върху фалшив сняг са много рискови. „Изкуственият сняг е по-леден, следователно по-бърз и по-опасен“, каза тя. „Също така боли повече, ако паднеш извън игрището, когато няма пухкав сняг, а камениста и кална твърда земя“, каза тя.

 

Според мнозина изкуственият лед има по-високо съдържание на влага, което кара материала да замръзва по-бързо. Спускането надолу също е проблем, тъй като люспите правят състезанието много по-бързо и могат да предизвикат по-вредни инциденти.

„Там може да бъде наистина адски твърдо и падането може да се чувства като падане върху бетон, това го прави малко по-опасно, отколкото ако беше естествен сняг“, обясни Крис Гроувър, главен треньор по крос кънтри за САЩ ски отбор.

Келисън препоръча в своя доклад спортисти, учени, както и комитетите за планиране на олимпийските игри да изследват повече екологични проблеми и места, когато избират бъдещи градове за домакин на Олимпийските игри.

Не са малко и феновете, които смятат, че изкуственият сняг нарушава духа на игрите и ги правят по-малко вълнуващи и реални. Въпреки това Китай определено са се постарали да ги обезпечат дори с цената на драстични решения.

 

Олимпиадата обаче може би ще проправи път и пред други спортни събития като тенис турнира аустралиън оупън, които да използват зелена енергия и да щадят максимално природата и ресурсите и.

Pin It

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Powered by themekiller.com