Blagoevgrad.net

Благоевградският блог

Време е за нови оригинални маратонки – как да разберете? Време е за нови оригинални маратонки – как да разберете?
Правилните оригинални маратонки за бягане не само правят спортуването удоволстие, но и ни предпазват от наранявания. С течение на времето маратонките ще се износят... Време е за нови оригинални маратонки – как да разберете?

Правилните оригинални маратонки за бягане не само правят спортуването удоволстие, но и ни предпазват от наранявания. С течение на времето маратонките ще се износят и техните амортизиращи и опортни свойства ще намалеят. Ето защо е важно да ги смените навреме.

Как да разберете, че е време да си купите нови оригинални маратонки

Краткият отговор е, че всичко зависи от това с какъв спорт се занимавате и колко често. Най-лесното е с бягане: тук можете да се съсредоточите върху пробега и да смените маратонките си на всеки 500-1000 километра. Ако бягате на улицата или тежите повече от 70 килограма – маратонките трябва да се сменят по-често. Ако тренирате на бягаща пътека – по-рядко. Ако тренирате във фитнеса, по-добре е да се съсредоточите върху степента на износване на вътрешната подметка, ако започне да губи еластичност – време е да смените маратонките.

Колко време могат да издържат чифт оригинални маратонки?

Няма универсален отговор на този въпрос. Всичко зависи от това какъв спорт спортувате и колко често. Например, ако веднъж седмично носите маратонки, за да направите лек джогинг и правите аеробика, те могат да издържат цяла година и ако се подготвяте за маратон и тренирате усилено всеки ден, ще трябва да смените спортните си обувки на мсец и половина.

Ето, няколко насоки, които да следвате:

Маратонки за бягане

Обувките за бягане се препоръчват да се сменят на всеки 500-1000 километра. Това обаче не е строго правило: много зависи от степента на подготовка на бегача, характеристиките на неговата подготовка и качеството на обувките. Например, проучване от 2011 г. показа, че маратонки от висок клас (носени от професионални спортисти) запазват своите функционални и амортизиращи свойства дори след 1000 километра. Това заключение обаче не се отнася за спортни обувки от масовия пазар, така че дори маркови маратонки Nike е по-добре да се сменят поне веднъж на шест месеца.

В допълнение към пробега, степента на износване на маратонките зависи от повърхността, на която тренирате: На асфалт или на неасфалтирани писти на улицата, подметката се деформира по-бързо и трябва да сменяте обувките малко по-често. Във фитнеса – когато тренирате на мека изкуствена трева на стадион или бягаща пътека – малко по-рядко. И също така трябва да вземете предвид теглото си (колкото повече е, толкова по-бързо обувките се разрушават) и техниката: правилното позициониране на крака по време на бягане намалява риска от нараняване и запазва свойствата на обувката по-дълго.

Маратонки за Фитнес

Когато тренирате във фитнеса (няма значение дали това са силови тренировки или пилатес), маратонките се износват значително по-бавно. Модерните симулатори например са проектирани да минимизират ударното натоварване на краката и това се улеснява от специално покритие в гимназиите. Така че, ако правите на закрито, маратонките могат да издържат между 6-12 месеца.

За да се оцени степента на тяхното износване във фитнеса, най-лесният начин е да се съсредоточите върху състоянието на вътрешната подметка – порест слой, който директно прилепва към стъпалото. Повечето съвременни производители на маратонки използват за производството си пяна EVA (етилен винил ацетат), която има отлични свойства на абсорбиране на удари и почти нищо не тежи.

Вътре в тази пяна се съдържат милиони малки въздушни мехурчета, които се компресират с всяка стъпка. С течение на времето тези мехурчета се спукват и компенсаторният им ефект намалява. Много е лесно да проверите дали всичко е наред. Натиснете с пръст вътрешната подметка: ако тя бавно се обърне или на повърхността се появят вдлъбнатини, е време да смените маратонките си.

Когато се занимавате активно със спорт или просто сте любителни на комфортния начин на живот – избирате оригинални маратонки. На пазара е пълно със сайтове за маратонки, които предлагат всякакви модели, на различни цени. В онлайн магазин Sport Faster ще откриете разнообразие от модели, които може да закупите бързо и лесно, защото качеството си има цена!

Pin It

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Powered by themekiller.com