Blagoevgrad.net

Благоевградският блог

Всичко за глутатиона Всичко за глутатиона
  Глутатион (от английски – glutathione) е един от най-мощните антиоксиданти в природата. Според химичния си състав, той се класифицира като протеин и е... Всичко за глутатиона

 

Глутатион (от английски – glutathione) е един от най-мощните антиоксиданти в природата. Според химичния си състав, той се класифицира като протеин и е наличен в почти всяка една клетка, тъкан и орган. Поради способността си да подобрява действието и синтеза на останалите антиоксиданти в тялото, той често бива наричан главен антиоксидант.

Сред основните функции на глутатиона, в човешкото тяло, се нареждат подсилването на имунната система, осигуряването на антиоксидантна защита и метаболизирането на вредните токсини.

Молекулата на глутатиона се състои от 3 аминокиселини – глутамат, цистеин и глицин. Тези аминокиселини участват в синтеза на глутатион, като тяхното по-високо наличие в тялото е свързано с повишеното му производството. От трите аминокиселини, цистеинът е един от най-изследваните прекурсори на мощния антиоксидант.

Кои са основните форми на глутатион?

Глутатионът се среща в две основни форми – редуциран (GSH / l-glutathione) и окислен (GSSG). От физиологична гледна точка, само редуцираният глутатион присъства в човешките клетките. Той бива синтезиран с помощта на ензимите глутамат цистеин лигаза и глутатион синтетаза.

  • GSH глутатион (л глутатион) – активната или редуцирана форма. Неутрализира свободните радикали, в резултат на което се окислява и се превръща в GSSG глутатион.
  • GSSG глутатион – неактивната или окислена форма. Може да бъде рециклирана обратно в активен GSH глутатион с помощта на катаболни ензимни реакции. 

Какво понижава нивата на Glutathione в тялото?

Напредването на възрастта, нездравословното хранене, прекомерното физическо натоварване, прекалената употреба на алкохол, честото излагане на външни токсини и високите нива на кръвна глюкоза, могат да доведат до понижени нива на глутатион в организма.

Добрата новина е, че повечето от тези фактори могат да бъдат модифицирани. С други думи, здравословното хранене и здравословният начин на живот могат да ви позволят да поддържате по-високи нива на този антиоксидант.

За най-добри здравословни резултати, наред с гореспоменатите модификации, се препоръчва и редовен прием от добавка с глутатион. Това важи в пълна сила за възрастното население, спортистите и хората с определени медицински състояния.

Какви са ползите му за здравето?

Поддържането на високи нива на глутатион е от съществено значение за вашето здраве. Глутатионът играе ключова роля в антиоксидантната защита на организма, метаболизирането на хранителните вещества и регулацията на повечето биологични процеси.

Редовният прием на глутатион, под формата на хранителна добавка, води до понижен риск от развитие на множество патологични състояния. В това число диабет, атеросклероза, деменция, синдром на хронична умора, колит, висок холестерол, остеоартрит, астма, катаракта, глаукома, сърдечни заболявания и хепатит.

В допълнение, глутатионът забавя процесите на стареене, понижава оксидативния стрес и предпазва от развитието на рак.

Подсилва имунната система

За да функционира оптимално, имунната система се нуждае от големи количества глутатион. Клиничните изследвания индикират, че хората, които приемат GSH формата под формата на добавка, имат по-висока антиоксидантна активност и по-голям брой клетки естествени убийци от хората, които разчитат единствено на вътрешния синтез на антиоксиданта. 

Предпазва от ракови болести

Високият оксидативен стрес, вследствие на вредното влияние на свободните радикали, лежи в основата на туморните образувания и развитието на редица ракови заболявания. Когато става въпрос за неутрализиране на свободните радикали, глутатионът заема едно от челните места сред антиоксидантите.

Клиничните проучвания доказват, че оптималните нива на глутатион в тялото са свързани със значително по-малък риск от развитие на рак на черния дроб, гърдата, простатата, белите дробове, както и рак на дебелото черво, пикочния мехур и кръвта.  

Подобрява функцията на мозъка

Научните изследвания показват, че глутатионът играе важна роля в регулацията на невротрансмитерите, отговорни за комуникацията между невроните (нервните клетки) в мозъка.

Проучванията показват, че хората, които приемат добавки с glutathione, се радват на по-добра памет, по-висока мисловна дейност и по-добра концентрация. В допълнение, оптималните нива на глутатион в тялото водят до по-нисък риск от развитие на невродегенеративни заболявания, като болест на Паркинсон и болест на Алцхаймер. 

Понижава риска от развитие на диабет 

Производството на инсулин се извършва в панкреаса. Инсулинът позволява на тялото да транспортира глюкозата от кръвта в клетките на различни тъкани и органи, които я използват за синтез на енергия. Когато клетките загубят способността си да комуникират с инсулина, настъпва състоянието на инсулинова резистентност.

Инсулиновата резистентност, от своя страна, е предпоставка за развитието на диабет тип 2. Проучванията показват, че хората с инсулинова резистентност имат по-ниски нива на глутатион в тялото и са по-склонни към развитие на метаболитен синдром и диабет тип 2. 

Подобрява функцията на черния дроб

Влошената чернодробна функция е често срещан патологичен проблем, който се дължи най-вече на липсата на антиоксиданти.

Клиничните изследвания, в областта на хепатологията, показват, че хранителните добавките с глутатион оказват положителен ефект върху маркерите, отговорни за здравето на черния дроб.

Подобрява мъжката потентност

Изследванията индикират, че проблемите с мъжката потентност, до голяма степен, се дължат на прекомерен оксидативен стрес. Доказано е, че мъжете, които приемат редовно добавка с глутатион, се радват на по-висок брой сперматозоиди, по-благоприятни нива на тестостерон и подобрена сексуална функция.

Съществуват ли странични ефекти?

Приеман под формата на хранителна добавка, глутатионът обикновено е безопасен и при повечето хора не се наблюдават странични ефекти.

Тези от вас, които приемат други лекарствени продукти, трябва да се консултират с личния си лекар, преди да преминат към употребата на глутатионови добавки.

Що се отнася до бременните и кърмещите, препоръчително е те да си набавят glutathione по естествен път, тъй като липсват достатъчно проучвания за безопасността на добавката при тези групи жени.

За най-добри резултати, прочетете внимателно упътването и указанията на производителя.

Какви са препоръчителните дневни дози?

Типичната дневна доза на глутатион (GSH) варира от 250 до 500 милиграма. За най-добри резултати, следвайте инструкциите на производителя или потърсете съвет от специалист. Имайте предвид, че различните хранителни добавки могат да имат различни съставки и различни препоръчителни дози.

Проучванията, изследващи здравословните ползи на глутатиона при възрастните, използват дневни дози, вариращи от 50 до 600 милиграма.

 

Pin It

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Powered by themekiller.com